Uočite rane znake raka pluća na vreme

U prvoj fazi raka pluća je teško prepoznati simptome. To je razlog zašto je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka.

pll

Prema statistici čak 40% pacijenata se dijagnosticira kada bolest dostigne 3. fazi.
Međutim, postoje određeni simptomi u ranoj fazi raka pluća sa kojima bi svi trebali biti upoznati ,kako bi se na vreme započelo sa lečenjem.

U daljem tekstu navodimo vam neke od najčešćih rani simptoma raka pluća:

Pištanje u plućima

Ako primetite čudan zvuk pri disanju kao pištanje to znači da se neke nepravilnosti dešavaju. To ne mora da znači da je rak, ali u svakom slučaju potreban je medicinski pregled. To može biti znak i za druga benigna zdravstvena stanja koja mogu biti lako tretirana .

Nedostatak daha

Nedostatak daha može biti jedan od prvih znakova raka pluća, jer se može desiti kada tumor opstruira ili sužava disajne puteve ili možda postoji voda u grudima.

Bol u grudima, leđima ili ramenima

Bol u grudima, leđima ili ramenima je nešto što obično pripisujemo nekim prehladama bezazlenim virusima. Ali, to je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća, jer takav bol može biti uzrokovan metastazom limfnih čvorova ili rebra. Čak i ako se osećate zdravo sve u svemu, ako grudi, leđa ili ramena bole često posetite svog lekara.

Uporni kašalj

Ako kašalj prestane za 2-3 nedelje  onda je verovatno u pitanju posledica neke respiratorne infekcije i nema razloga za brigu. Ali, ako ne trebali bi  posetiti svog lekara. Posebnu pažnju treba obratiti kada je kašalj čest praćen sa hrapavim i dubljim zvukom iskašljavanjem krvi ili veće količine sluzi.

OTKRIVENO ŠTA IZAZIVA RAK PLUĆA: Nećete verovati kad pročitate o čemu je reč!
Komentari
Loading...