Generic filters
Exact matches only

Bebu treba pustiti da plače?

0

Često buđenje noću jedan je od najvećih problema koje mladi roditelji imaju s bebama. Međutim, lekari sada savetuju da bi bebe trebalo pustiti da se isplaču i sama uspavaju.

pp

Bebu treba pustiti da se sama uspava, pokazuju najnovija istraživanja

“Najbolji savet je da dete svake noći stavite da spava u isto vreme, da im dozvolite da sami zaspu i oduprete se porivu da reagujete odmah na buđenje”, kaže profesor Marša Vajnraub, stručnjak za razvoj deteta i odnos roditelja i dece sa Templ univerziteta u Filadelfiji.

 

Njeno novo istraživanje objavljeno u žurnalu “Razvojna psihologija” pratilo je navike u spavanju kod više od 1.200 beba. Profesorka Vajnraub kaže: “Do šestog meseca starosti, većina beba spava tokom cele noći, a mame bude samo jednom nedeljno. Međutim, ne prate sva deca ovakvu šemu razvoja”.

Tokom studije, šeme spavanja i buđenja dece uzrasta od šest do 36 meseci merene su, a otkrića sortirana u dve grupe: spavači i tranzicioni spavači. “I bebe kao i deca prelaze u drugi ciklus spavanja na svakih 1,5 do dva sata kada se probude, a zatim nastave da spavaju”, kaže ona.

Njen tim ispitao je roditelje 1.200 beba o tome koliko se često njihova deca bude.

Otkrili su da u šestom mesecu, 66 odsto beba spada u spavače, odnosno decu koja spavaju cele noći ili se probude samo jednom nedeljno.

Međutim, čak 33 odsto budilo se svake noći punih šest meseci, zatim dve noći nedeljno do 15. meseca i na posletku jednom nedeljno do druge godine života.

Od beba koje su se budile, većina su bile dečaci.

“Tranzicioni spavači” su imali više ocene na testu složenosti temperamenta, što znači da su bili lako razdražljivi i nervozni.

Uz to, mame ovakve dece češće su bile depresivne i bile mnogo osetljivije.

“Porodice čije bebe imaju problema sa spavanjem duže od 18 meseci, treba da potraže stručnu pomoć”, dodaje profesorka Vajnraub.

“Kada mame reaguju na svako negodovanje bebe, one se dugo ne mogu navići da se same uspavaju”.

Izvor: B92.net

Mnogima se dopalo i ovo:

 

 

Komentari
Loading...