Pivo za gušće i čvršće kosti

Pivo je najstarije i najpopularnije alkoholno piće u svetu koje uz mali procenat alkohola ima osvježavajuću i karakterističnu aromu. Nova istraživanja donose nova saznanja o sastavu i biološkim spojevima iz piva koji deluju pozitivno na celokupni metabolizam.

piii

Pivo deluje na regenerisanje, osvežavanje, toniranje i hidrataciju organizam te je prirodni izvor vitamina, minerala, ugljenihidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. U prilog tome govore i rezultati nedavno sprovedenih istraživanja koji ističu važnost učinka pojedinih sastojaka piva na celokupni metabolizam te na koji način umereno konzumiranje piva može doprineti prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja. Među njima je i osteoporoza, hronična degenerativna bolesti koju karakteriše progresivno propadanje koštane građe te učestali prelomi kostiju. Pije li se umereno, pivo hrani kosti i sprečava rizik od nastanka osteoporoze. Najnovije saznanje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicijuma i fitoestrogen ksantohumol dva ključna faktora za zdravlje kostiju.

Silicijum ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer poboljšava kvalitet koštanog matriksa, olakšavajući mineralizaciju kostiju. U istraživanjima sprovedenim na eksperimentalnim životinjama i  na ljudima, dodatni unos silicijuma rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom. Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicijuma je pivo, celovite žitarice, pseudožitarice, posebno proso, i maunarke. Silicijum u obliku silicijumovog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mesta delovanja koliko je silicijum sadržan u pivu.

Osim silicijuma, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Reč je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i ukusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen. U poslednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrevanje i pravilan razvoj osteoblasta (ćelija koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno je da ga konzumirate umereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 litre na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 litre na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola. Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je reč o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko jedne litre).

Komentari
Loading...