Pivo i zdravlje

Evo još jedne zanimljivosti koja će obradovati pivopije. Iako protivnici alkohola uglavnom imaju pravo kada se zalažu za svoju osnovnu teoriju, ovoga puta, kad je pivo u pitanju, moraju bar malo da ustuknu. Evo i zašto.

pivo

Naučnici iz Nemačkog centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži moćne molekule koje štite ljude od opake bolesti – rak dojke i rak prostate.

Ksanthohumol, supstanca pronađena u hmelju, blokira pojačano dejstvo dva hormona – testosteron i estrogen te pomaže pri blokadi proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.

Iako su naučnici do sada znali da spomenuta supstanca pomaže pri blokadi estrogena, po prvi put su otkrili da ista inhibira i muške polne hormone.

”Istraživanje je još u ranoj fazi, ali se nadamo da ćemo kroz testove dokazati da xanthohumol usporava razvoj raka prostate”, rekla je Clarissa Gerhauser iz Centra u Hajdelbergu.

Ako se delovanje ksanthohumola pokaže korisnim, on bi se mogao prodavati kao lek protiv raka.

Zato, ako planirate da se od raka štitite pivom, bilo bi dobro da konzumirate ona piva koja su bogatija ovom supstancom. Hmelj pivu daje gorčinu, pa tako gorka piva sadrže više xanthohumola od lagera.

 

 

Komentari
Loading...