Petni trn- simptomi i lečenje

Petni trn (Calcar calcanei ) je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dole.

pet

Smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterečenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili dugog sedenja. Javljuju se u predelu pete ili na njenoj unutrašnjoj površini. Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osećaj prisutstva eksera u peti.

1. Pojačajte cirkulaciju

Najjednostavnije lečenje bola je  pojaćavati cirkulaciju i povećati unos kalcijuma.

2. Oblog sa medom i soli

Pomešajte med i so u istoj proporciji (1:1) i u što debljem sloju namažite bolno mesto. Prekrijte gazom, zalepite flasterom i umotajte najlonskom kesom. Obujte čarape i prespavajte u njima.Ponavljajte proces svaku veče dok bol skroz ne nestane.

3. Tinktura sa aspirinom

10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako veče promućkajte tinkturu i umočite u nju gazu. Oblog stavite na petu, umotajte najlonskom kesom i obujte čarapu. Ostaviti preko noći. Ujutru operite mlakom vodom, obrišite i namažite nekom masnom kremom.

Razlozi zbog kojih osećamo bol u leđma
Komentari
Loading...