Generic filters
Exact matches only

Pet NEVEROVATNIH stvari koje se dese vašem telu kada pijete ISKLJUČIVO VODU

Postoji neverovatno jednostavan način da poboljšate kvalitet života i pritom uštedite: zamenite vodom sva pića koja biste inače konzumirali.

ii 1

Možda zvuči neprivlačno, ali takva odluka će imati više blagotvornih efekata na vaše zdravlje i način života.

1. Sprečava dijabetes i oboljenja srca

Izbacivanje gaziranih sokova iz upotrebe znači unošenje znatno manje šećera. Šećer iz sokova i koka-kole pogoduje stvaranju viška kilograma, a time i dijabetesa i srčanih oboljenja.

2. Mozak bolje radi

Ako budete pili više vode, imaćete bolju koncentraciju, jer moždane ćelije, između ostalog, generišu energiju iz vode i minerala. Nasuprot tome, dehidratacija negativno utiče na pamćenje.

Naučnici londonskog Kings koledža sproveli su eksperiment: jedna grupa tinejdžera nije unosila dovoljno vode. Nakon toga su snimili njihov mozak i utvrdili da se usled gubitka tečnosti značajno smanjio.

3. Pomaže vam da oslabite

– Zamenite samo jedan zaslađeni napitak dnevno vodom i primetićete pozitivan efekat – piše nutricionista Kija Dafi u stručnom časopisu “Sajens dejli”.

Studija Dženifer Poti sa Univerziteta Severne Karoline govori u prilog njenoj tvrdnji. Ona je pokazala da se rizik od gojaznosti smanjuje ukoliko samo jedno bezalkoholno gazirano piće zamenimo vodom.

4. Podstiče metabolizam i povećava energiju

Ako zamenite gazirana pića i zaslađene sokove vodom, ne samo da ćete oslabiti, već ćete postati i aktivniji i imati više energije.

– Voda gasi žeđ, ali istovremeno aktivira krvotok i metabolizam – kaže Mihael Bošman iz Centra za klinička istraživanja “Franc Folhard” berlinske klinike “Šarite”.

Efekat je najbolji ako popijete veću količinu vodu još pre doručka. Pola litra vode (sobna temperatura) povećava potrošnju energije za oko 50 kalorija. Razlog je u tome što organizam mora da zagreje vodu do telesne temperature.

5. Poboljšava izgled kože

Voda je potrebna ćelijama kože i kose da bi mogle da funkcionišu na najbolji mogući način. Kada koža dobija dovoljno vlažnosti, deluje blistavije, a dehidratacija doprinosi stvaranju bora.

Drugima se dopalo i ovo:

Izvor:Blic

Komentari
Loading...