Pet namirnica od kojih kilogrami beže

Večita boljka s kojom se suočavamo prilikom neredovnih i nezdravih obroka te nedostatka kretanja je gojenje, koje osim neželjenog izgleda povlači i niz zdravstvenih tegoba.

par

U borbi s lepljivim kilogramima viška pomaže upravo hrana. Naime postoji  5 namirnica koje možete jesti bez straha da ćete se ugojiti, naravno nećete samo na njima živeti ali uz pomoć njih itekako svoju ishranu možete dovesti i red.

Kelj

Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida, reč je o zdravim antioksidansima koji organizam čiste od štetnih materija. Osim toga kelj obiluje gvožđem i kalcijumom, vitamin C i omega 3 masne kiseline. Šoljica kelja sadrži tek 30 kalorija, a osim kuvanog možete ga konzumirati u energetskim napicima.

Parmezan

Pikantnog ukusa ovaj najčešći dodatak jelima s testeninom zaslužuje veću pažnju u ishrani. Naime, parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mleka. Među njima najvažniji proteini olakšavaju apsorbovanje i probavu svih hranjivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Naime brzina probave proteina iz parmezana odvija se unutar 45 minuta, a osećaj sitosti produžuje.

Cimet

Ovaj jednostavan i podcenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dve kašičice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 posto. Ovaj začin ne mora biti rezervisan samo za poslastice, posipajte ga po svakom obroku ujutru po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napicima.

Crvena paprika

Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin, ovaj sastojak podstiče sagorevanje masnoća te stimuliše nervni sistem na proizvodnju toplote koja u organizmu povećava sagorevanje kalorija. Komadić paprike možete ubaciti u supe, variva, a osim toga običnu crvenu papriku sveže sečenu možete dodati u salate, osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojim produžuje osećaj sitosti.

Zob

Najpopularnija od celih žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osećaj sitosti u telu. Topiva vlakna iz zobi snižuju masnoću i holesterol, zob se sporo probavlja čime sprečava podizanje šećera. Zob možete konzumirati za doručak ili  mlevenu dodajte u zdrave napitke.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...