Pet najčešćih grešaka koje pravimo dok se zdravo hranimo

Ukoliko niste sigurni u čemu grešite kada sprovodite plan zdrave ishrane, evo odgovora…

Imate krajnji cilj, ali nemate pravila koje će vas dovesti do… cilja!

Loš plan dijete i održavanja zdrave ishrane, koji bi vas trebao dovesti do bolje figure, ali i zdravlja, može se videti miljama daleko. Naime, režimi su prečesto uopšteni te nemaju jasno definisana pravila ponašanja. A to automatski dovodi do neuspeha, jer kao što već dobro znate, sve je relativno – pa tako i vaš plan ishrane koji u potpunosti trebate prilagoditi sebi, svom načinu života, posavetovati se sa stručnjakom te krenuti iz dana u dan u nove “pobede”.

Kada hrana ima predznak – free, znajte da postoji neka caka

Gluten-free, dairy-free, sugar-free, carb-free, meat-free neke su od oznaka na proizvodima s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi. A kada se na kraju odlučimo za ovaj tip namirnica, osećamo se kao da se zakidamo za određeno iskustvo. Nemojte se fokusirati na takve namirnice, već radije udvostručite unos onih dobrih, zelenih i zdravih te tu i tamo priuštite sebi malo čokalade ili poslasticu po želji kako ne biste mislili da proživljavate torturu života.

Vaš plan je suviše složen

Počnite s malim koracima i uvek igrajte na kartu jednostavnosti. Velike i pompozne reči, kao i grandiozni ciljevi, neka ostanu iza vas u novoj godini kada ćete istraživati nove granice svog jelovnika zbog poboljšavanja izgleda, ali i zdravlja. Uostalom, ne možete pretrčati maraton ako pre toga ne istrčite barem neki kraći sprint.

Niko vas ne drži odgovornima

Ako nikome niste rekli za svoje planove, niko vam neće moći prigovoriti nedostatak entuzijazma, ali i odgovornosti kada je reč o pridržavanju planova. Obavestite najbolju prijateljicu, dečka ili roditelja i neka vas oni, tu i tamo u trenucima slabosti, podsete na krajnji cilj.

Sami ste sebi najveći kritičar

Kada bi vas najbolja prijateljica pozvala i rekla kako je upravo pojela Big Mac meni, da li bi joj nabijali osećaj krivice ili umirili savetom “ma sve je to u redu, bi će bolje, nisi ništa uprskala”? Svi znamo odgovor. Budite takvi i prema sebi. Život je prekratak kako biste brojali kalorije, uživajte u svakom trenutku, ali s merom i opustite se…

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...