Generic filters
Exact matches only

Pesticidi u hrani se povezuju sa slabijim uspehom IVF

Nova studija pronašla je vezu između konzumiranja voća i povrća prskanog pesticidima i slabijih mogućnosti začeća putem in-vitro oplodnje (IVF).

13792033659f9a648d8acc829417864 v4 big

Izveštaj objavljen u “JAMA Internal Medicine” časopisu govori o studiji kojom je obuhvaćeno 325 žena koje su koristile vantelesnu oplodnju kako bi zatrudnele. One su bile deo studije EARTH (Environment and Reproductive Health) koja je merila faktore koji utiču na reproduktivno zdravlje žena.

Ispitanice su popunjavale detaljne upitnike o navikama u ishrani kao i drugim faktorima koji utiču na ishod vantelesne oplodnje, poput starosti, težine i istorije trudnoće.

Stariji istražitelj dr Horhe Čavaro, docent nutricionizma i epidemiologije na Harvardu je sa kolegama poredio odgovore ispitanica sa podacima o tragovima pesticida na svežem voću i povrću, kako bi izračunao prosečnu izloženost žena tim hemikalijama.

Određeno voće i povrće, poput jagoda, spanaća i paprika, na sebi su imale veći trag pesticida, dok su druge vrste imale manji.

Šta pesticidi rade vašem telu?

Žene koje su jele više od dve porcije prskanog voća i povrća, koje je u grupi onog na kom ostaje najviše tragova pesticida, imale su 18 odsto manje šanse da zatrudne nakon in-vitro oplodnje u odnosu na žene koje su minimalno bile izložene takvim namirnicama. 

“Bio sam skeptičan po pitanju toga da ostaci pesticida na hrani imaju bilo kakav uticaj na zdravlje”, kaže Čavaro. “Zato, kad smo počeli da se bavimo ovim istraživanjem, mislio sam da nećemo ništa naći. Iznenadio sam se kad sam video rezultate”.

Iako rezultati samo povezuju viši nivo ostataka pesticida na namirnicama sa slabijim uspehom IVF, otkriće ne upućuje na direktan uzročno-posledični odnos između pesticida i reproduktivnog zdravlja. Ipak, studija poziva na oprez, budući da je ovo prvi put da se ovakvi rezultati dobiju u istraživanju na ljudima.

Studije na životinjama pokazale su da glodari koji su izloženi pesticidima kroz hranu, imaju veći broj pobačaja i manji broj živorođenih mladunaca.

 

Mnogi su čitali i ove članke:

 

 

Autor/Izvor:b92

Komentari
Loading...