Pelagra-simptomi i lečenje

Pelagra je bolest koja nastaje usled nedostatka nikotinske kiseline i nikotinamida.

42

Nikotinska kiselina i nikotinamid nalaze se u istoj hrani u kojoj se nalaze i vitamini B1 i B2, to jest u pivskom kvascu, mleku, jetri, bubrezima, kikirikiju, kao i u klicama pšeničnog zrna.

Simptomi

Kada je pelagra potpuno razvijena, javljaju se tri osnovna znaka:

  • zapaljenje kože
  • proliv
  • slaboumnost

U početku bolesti, međutim, znaci bolesti su slabije izraženi, pa dosta dugo mogu da ostanu neprimećeni. Javlja se mišićna slabost, gubitak apetita sa gubljenjem težine, kao i promene u karakteru. Često se misli da je u pitanju neurastenija, što, razume se, dovodi do pogrešnog lečenja.

Promene na koži najjače su izražene na mestima koja su izložena dejstvu sunčevih zraka to jest na šakama, stopalima i vratu, kao i na mestima na koja se vrši stalan pritisak (ispod dojki, kolena, lakat). Koža postaje crvenomrka, perutava i hrapava, a ponekad i zadebljala.

Jezik postaje crven i zadebljao, a mogu se pojaviti i male ranice. Bolesnik se žali na neprijatan osećaj u ustima i pojačano lučenje sline. Teško vari hranu, jer mu nedostaje stomačna kiselina. U početku bolesti javlja se zatvor, a na kraju težak proliv, koji može potpuno da iscedi bolesnika.

Nervni poremećaji su vrlo česti. Javlja se nesanica, trnjenje u nogama i rukama, nervoza i glavobolja. U teškim i nelečenim slučajevima nastupaju vrlo ozbiljni duševni poremećaji, kao što su delirijum, halucinacije i slaboumnost.

Lečenje

Predohrana od ove bolesti sastoji se u uzimanju raznolike hrane, a naročito mleka, sira, mršavog mesa i jetre. Borba protiv pelagre je ujedno i borba protiv alkoholizma, jer preterano uživaše alkohola dovodi do osiromašenja i nemogućnosti kupovanja kvalitetne hrane. Dugotrajne dijete i postovi mogu takođe dovesti do ove bolesti.

Lečenje traži pravilnu ishranu i davanje većih količina lekova koji sadrže nikotinsku kiselinu i nikotinamid.

Srodni članci:

Komentari
Loading...