Patlidžan i sva njegova lekovita svojstva

 Patlidžan je jedna od namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja.

Plavi-patliđan-©-Dirk-De-Keyser-Dreamstime.com_

Moćna antioksidacijska svojstva

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Takođe može sprečiti oštećenja DNA i usporiti proces starenja.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno delovanje. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Štiti mozak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi ćelije mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih ćelija i poremećaja pamćenja.

Nizak glikemijski indeks

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće uzrokovati nagle promene kod nivoa šećera u krvi. Patlidžan je odličan za svakodnevnu ishranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pospešuje mršavljenje

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana pa će ubrzati proces stvaranja osećaja sitosti. Takođe, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači dobra hidratacija celog tela.

Sadrži malo ugljenihidrata i masti

Patlidžan sadrži jako malo ugljenihidrata i masti. Zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u telu

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan će pomoći pri smanjenju hronične upale u telu i ublažiće simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u telu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Takođe, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način smanjuje nivo krvnog pritiska.

Odličan je izvor gvožđa

Gvožđe je važno za svaku telesnu funkciju, ali previše gvožđa može uzrokovati previsok nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem telu osigurati onoliko gvožđa koliko mu zaista i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja telesnih funkcija.

Komentari
Loading...