Parkinson će se otkrivati 10 godina ranije?

Nova studija tvrdi da bi čulo mirisa moglo da pomogne u otkrivanju Parkinsonove bolesti i deset godina pre razvoja bolesti, piše Neurology.

146665955959fd961e8926d456278626 v4 big

Naučnici koji rade na ovoj studiji tvrde da su napravili test kojim se može izmeriti nečije čulo mirisa, što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnostici i lečenju Parkinsona, pre nego što se pojave simptomi drhtanja i ukočenosti.

Oni su otkrili da je slabije čulo mirisa u slučaju Parkinsonove bolesti izraženije kod muškaraca, iako nije poznato zašto je to tako.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema leka i nije poznato šta je izaziva. Prethodne studije pokazale su da postoji verovatnoća za razvoj bolesti u roku od četiri do pet godina nakon što osoba izgubi čulo mirisa, kaže autor studije Honglei Čen.

On kaže da je testiranje trajalo deset godina i da je uključivalo 2.500 ljudi. Iako ne postoji lek, postoje načini lečenja koji mogu da smanje simptome trešenja ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:


Izvor: Nedeljnik.rs/ B92

Komentari
Loading...