Parkinson će se otkrivati 10 godina ranije?

Nova studija tvrdi da bi čulo mirisa moglo da pomogne u otkrivanju Parkinsonove bolesti i deset godina pre razvoja bolesti, piše Neurology.

Naučnici koji rade na ovoj studiji tvrde da su napravili test kojim se može izmeriti nečije čulo mirisa, što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnostici i lečenju Parkinsona, pre nego što se pojave simptomi drhtanja i ukočenosti.

Oni su otkrili da je slabije čulo mirisa u slučaju Parkinsonove bolesti izraženije kod muškaraca, iako nije poznato zašto je to tako.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema leka i nije poznato šta je izaziva. Prethodne studije pokazale su da postoji verovatnoća za razvoj bolesti u roku od četiri do pet godina nakon što osoba izgubi čulo mirisa, kaže autor studije Honglei Čen.

On kaže da je testiranje trajalo deset godina i da je uključivalo 2.500 ljudi. Iako ne postoji lek, postoje načini lečenja koji mogu da smanje simptome trešenja ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:


Izvor: Nedeljnik.rs/ B92

Komentari su zatvoreni..