Paraben- Supstanca u kozmetici od koje možete dobiti rak

Ukpliko niste znali, proizvođači sredstava za ličnu higijenu, negu beba i lepotu ne libe se da u svoje proizvode stavljaju štetne hemikalije poput parabena. U pitanju je supstanca koja izaziva rak!

smm

Kada kupujete kozmetiku i šminku, obavezno čitajte sastav proizvoda sa etikete! Ako u sebi imaju parabene, dobro razmislite koliko vam je neko sredstvo neophodno, jer je u pitanju izazivač raznih vrsta karcinoma.

Parabeni spadaju u konzervanse, a zadatak je da spreče kvarenje i razvoj mikroorganizama, bakterija, gljivica i buđi u raznim preparatima. Nažalost, oni se redovno i često koriste u dekorativnoj kozmetici (karminima, puderima, senkama za oči, rumenilima, maskarama), u kremama za lice i telo, proizvodima za samotamljivanje, pastama za zube i dečjim kremama…

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da prosečna žena na sebe dnevno nanese oko 515 hemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i karminima, pri čemu se paraben nalazi u 90 posto proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na opasnosti njihove upotrebe leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima pa tako nastaju razne vrste karcinoma. Na primer, nanošenjem dezodoransa koji u sebi sadrži paraben, telo može da upije 20 do 60 odsto upotrebljenih parabena koji će putem kože ući u organizam i aktivirati ćelije raka.

Istraživanja su, takođe, pokazala da se parabeni mogu pronaći čak u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, zbog čega stručnjaci preporučuju da se koriste proizvodi bez parabena koji traju kraće jer nema parabena koji ih konzervira, ali su zdraviji.

Komentari su zatvoreni..