Paprika učinkovita u borbi protiv opake bolesti

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology otkrilo je kako konzumiranje paprike može dobro uticati na mozak te da je dobra prevencija od mogućeg razvoja Parkinsonove bolesti.

popp

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta. Pravi uzrok te bolesti nije sasvim poznat, ali se pojavljuje kad je prisutan nesrazmer dveju molekula u mozgu – dopamina i acetilkolina. One prenose poruke između nervnih ćelija koje kontrolišu funkciju mišića.

Simptomi uključuju drhtanje tela, usporene pokrete, ukočenost i nestabilnost. Zvuči prilično zastrašujuće, tim više poštojoš nije otkriven lek.

Naučnici s University of Washington sproveli su istraživanje nad 490 novoobolele te 644 zdrave osobe. Uzeli su u obzir njihove prehrambene navike. Od svog povrća najučinkovitijima su se pokazale paprike. Ukoliko se paprika konzumira minimalno četiri puta nedeljno smanjuju se rizik od razvoja ove bolesti za čak 30 posto.

Utvrđeno je, naime, kako paprike sadrže malu dozu takozvanog jestivog nikotina. Nikotin u paprici sličan je onome u cigaretama, ali je manje otrovan i šteti ostalim delovima organizma.

Komentari
Loading...