Lečenje pankreasa

Povećanje pankreasa može se pojaviti zbog mnogo razloga.

pan

Pankreas je žlezda koja se nalazi ispod vašeg želudca u gornjem delu abdomena i pomaže kod probave. Proizvodi enzime koji ulaze u tanko crevo i pomažu probavljanje belančevina, masti i ugljenihidrata. Pankreas proizvodi inzulin koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi (glukoza), glavni izvor energije za vaše telo.

Povećanje pankreasa ne mora ništa značiti. Možete imati uvećan pankreas što je uobičajeno. Ili, to može biti zbog anatomske abnormalnosti. Ali drugi uzroci proširennog pankreasa mogu uključivati sledeće:

Pankreatitis se javlja kada probavni enzimi postanu aktivni unutar pankreasa, napadajući i oštećujući vlastito tkivo. To može izazvati povećanje pankreasa.

Akutni pankreatitis je upala koja nastaje iznenada u pankreasu. To može biti vrlo ozbiljno, čak i po život opasno. Stanje se obično poboljšava unutar nekoliko dana od početka lečenja. Alkohol je jedan od uzroka akutnog pankreatitisa. Ostali uzroci uključuju visok nivo masnoće u krvi, korišćenje nekih lekova, određeni medicinski zahvati, kao i neke infekcije.

Hronični pankreatitis je upala koja se s vremenom pogoršava što dovodi do trajnog oštećenja pankreasa. Česta konzumacija alkohola je najčešći uzrok. Ostali uzroci uključuju nasledstvo, cističnu fibrozu, visoke nivoe kalcijuma ili masnoće u krvi, korišćenje nekih lekova i neke autoimune bolesti.

Pseudociste, jer pankreatični sok probavlja i razlaže okolno tkivo, pa se formira šupljina ispunjena nekrotičnim tkivom i tečnošću. Pseudocista može biti uzrok boli ili promene intenziteta, a moguće su i ostale komplikacije, od kojih su najteže prsnuće pseudociste, krvarenje i gnojenje.

Tumori koji se obično benigni

Čir je gnojem ispunjena šupljine, obično uzrokovan bakterijskom infekcijom. Pseudociste koje se inficiraju mogu postati čir.
Rak pankreasa je nenormalan rast ćelija koje počinju rasti u pankreasu i mogu se širiti na druge delove tela.

Simptomi povećanog pankreasa

Bol u gornjem delu abdomena je uobičajeni simptom. Bol se može proširiti na leđa i pogoršavati se nakon što ste jeli i pili. Obratite se odmah svom lekaru ako imate ove simptome.

Ostali uzroci povećanog pankreasa mogu imati malo ili uopšte ne imati simptome. Rak pankreasa smatra se jednim od najsmrtosnijih karcinoma jer ga je teško uočiti u ranoj fazi zbog nedostatka simptoma.

Lekar će vam postaviti pitanja i napraviti temeljit pregled. Lekar može obaviti pretrage krvi, urina, stolice i potvrditi uzrok uvećanom pankreasu. Na primer, možete obaviti rendgensko snimanje, ultrazvuk, CT snimanje, ERCP, ili MRCP (magnetska rezonancija).

Biljke koje podstiču pankreas

 

Komentari
Loading...