Generic filters
Exact matches only

Pandemija onemogućava da se pomogne onima s mentalnim problemima

Pandemija :Rad službi za pomoć mentalno obolelima je ugrožen svuda u svetu zbog pandemije koronavirusa i očekuje se da će zaraza dodatno ugroziti psihičko zdravlje ljudi, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema podacima SZO, rad službi za pomoć mentalno ugroženima radi punim kapacitetom u samo 7 odsto od 134 anketirane države, dok se u čak 93 odsto anketiranih zemalja javljaju različiti problemi koji ometaju redovan rad psihijatrijskih ustanova, preneo je Rojters.

Dodatna sredstva za ustanove za mentalno zdravlje obezbeđena su u svega 17 odsto od 134 anketirane zemlje s ciljem da se odgovori na povećani broj slučajeva mentalnih poremećaja tokom pandemije.

“Na osnovu preliminarnih informacija, doći će do povećanja broja osoba sa mentalnim ili neurološkim poremećajima i onih koji zloupotrebljavaju narkotike, kojima će biti potrebna stručna pomoć. Na ovaj problem bolje će odgovoriti bogatije zemlje, ali naš zadatak je da omogućimo stručnu pomoć svakome u slučaju potrebe”, upozorila je Devora Kastel, direktorka direkcije za mentalno zdravlje SZO.

Foto Pixabay
Autor/Izvor b92
Komentari
Loading...