Generic filters
Exact matches only

Ozbiljne posledice antibiotika

Novo istraživanje sugeriše da prekomerna upotreba antibiotika može povećati rizik od raka debelog creva. Antibiotici su izuzetno korisni u lečenju infekcije. Međutim, naučnici još uče o zdravstvenim problemima koji su posledica upotrebe i prekomerne upotrebe antimikrobnih lekova.

 

Vrste infekcija

Rezultati nove studije, koja je predstavljena na Svetskom kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju o raku jednjaka 2021. godine, pokazuju da ljudi, posebno oni mlađi od 50 godina, mogu imati povećan rizik od raka debelog creva zbog upotrebe antibiotika.

Ove nove informacije pojačavaju važnost opreznog propisivanja antibiotika. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da su antibiotici korisni u lečenju određenih vrsta infekcija, ali ne onih uzrokovanih virusima. Dakle, oni nisu uvek potrebni, jer je telo ponekad sposobno samo se odbraniti od infekcije.

Stručnjaci širom sveta apeluju na racionalnu upotrebu antibiotika, a ova studija im je argument više.

Apel stručnjaka

Naime, iako se sveukupno poslednjih godina učestalost raka debelog creva smanjila, porastao je broj slučajeva kolorektalnog karcinoma među osobama mlađima od 64 godine.

A, i sve je veća zabrinutost zbog ukupne prevalence kolorektalnog karcinoma kod mlađih osoba.

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...