Generic filters
Exact matches only

Ovulacija- Sve što niste znali

Ovulacija je deo normalnog menstrualnog ciklusa. Za vreme ovulacije dolazi do oslobađanja jajne ćelije iz jajnika prskanjem folikula i ovaj period se naziva fertilan period vašeg menstrualnog ciklusa tj. plodni dani.

Središnji deo menstrualnog ciklusa

Predviđanje ovulacije zahteva poznavanje temeljnih načela menstrualnog ciklusa, kao i osluškivanje promena u telu žene.
Menstrualni ciklus se meri od prvog dana menstrualnog krvarenja do prvog dana sledećeg krvarenja.

Kod većine žena normalni menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke žene mogu imati kraći ili duži ciklus (normalnim se smatra trajanje od 24 do 35 dana).

Ovulacija je mali prozor koji se svakog meseca otvara na 12-24 sata kad je jajna ćelija spremna za oplodnju. Ipak, spermatozoidi u ženskom polnom sistemu mogu preživeti mnogo duže (od tri do šest dana).

To znači da u slučaju polnog odnosa i nekoliko dana pre ovulacije jajna ćelija može biti oplođena.

Stoga je predviđanje vremena ovulacije veoma važno i, katkad predstavlja težak korak koji određuje hoće li žena zatrudneti, ali i kako se može sprečiti neplanirana trudnoća. No, predviđanje ovulacije ponekad nije jednostavno.

 

U proseku se ovulacija događa 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja.

To može varirati od 10 do 16 dana, zavisno od dužine druge faze menstrualnog ciklusa (tzv. luteinska ili sekrecijska faza).

Tokom prosečnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa, odnosno od prvog dana menstrualnog krvarenja.

Očekivano je da tokom prosečnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa većina žena ovulira 14. dana samog ciklusa.

Međutim, većina žena ipak nema takve pravilne i prosečne menstrualne cikluse, a u slučaju kad su oni i prisutni ponekad se mogu dogoditi nepravilnosti koje za posledicu imaju odgađanje ovulacije.

Upravo takve varijacije od ciklusa do ciklusa rezultiraju nepostojanjem jednostavne matematičke formule kojom se može tačno odrediti vreme ovulacije.

Stoga je vrlo važno učiti i osluškivati svoje telo koje će nam dati signale korisne za predviđanje početka ovulacije.

 

Metode previđanja ovulacije

Već samo beleženje i praćenje menstrualnog ciklusa može biti „oružje“ za predviđanje ovulacije – ako su vaši ciklusi nepravilni, potrebno je koristiti druge metode.

Četrnaest dana od ovulacije dobićete menstruaciju, drugim rečima ovulacija se dešava 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog ciklusa.

Da biste odredili plodne dane, kod redovnih menstrualnih ciklusa, računajte 12 do 16 dana unazad o prvog dana sledeće menstruacije.

Ovako ste odredili okviran vremenski period, tj. dane u menstrualnom ciklusu kada će se verovatno desiti ovulacija.

Za žene kojima menstrualni ciklus traje 28 dana (28 dana od poslednje menstruacije), 14. dan je obično dan ovulacije, a na ovaj način izračunati plodni dani su između 12. i 16. dana od dana poslednje menstruacije.

Da biste bili sigurni u dan ovulacije morate pouzdano znati koliko vam traje menstrualni ciklus.

Najbolji način da otkrijete plodne dan je da obratite pažnju na ono šta vam vaše telo govori i da uočite simptome ovulacije.

 

Osluškujte svoje telo

Vaše telo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem delu stomaka (takvi su bolovi obično lokalizovani na strani na kojoj ćete ovulirati).

Zatim, u vreme ovulacije se može pojaviti oskudno, tačkasto krvarenje. U istom periodu raste i seksualna želja.

Razlog leži u činjenici da u vreme ovulacije dolazi do porasta testosterona od 30% koji je odgovoran za rast ženskog libida tokom ovulacije.

Naravno da stres, depresivno raspoloženje, kao i uzimanje različitih lekova mogu imati negativan uticaj na porast našeg libida.

Neke žene osećaju napetost u dojkama neposredno pre ovulacije; to nastaje kao rezultat uticaja hormona u telu kako bi organizam pripremili za eventualnu trudnoću.

Promene u vaginalnom sekretu

Kako menstrualni ciklus napreduje, iscedak iz grlića postaje intenzivniji i menja teksturu. Promene reflektuju porast nivoa estrogena. Smatra se da ste najplodniji kada iscedak postane providan, „sluzav“ i lepljiv ( tzv. staklast sekret). Mnoge žene sekret u ovom periodu porede sa svežim belancem. Sekret grlića je zaštitna barijera, ali tokom najfertilnijeg perioda ciklusa dozvoljava spermatozoidima da prođu kroz grlić i matericu do jajovoda u susret jajnoj ćeliji koju treba da oplode.

• Porast telesne temperature

Tokom ovulacije telesna temperatura se povećava za 0,4 do 1 stepen Celzijusa. Verovatno ovaj porast temperature nećete osetiti, ali svakodnevnim merenjem bazalne temperature možete ga otkriti. Ovaj porast temperature pokazuje da ovulirate jer se pri ovulaciji otpušta jajna ćelija i počinje intenzivno proizvodnja hormona progesterona u žutom telu jajnika koji podiže telesnu temperaturu. Najfertilniji ste dva do tri dana pre nego što temperatura dostigne najviši nivo.

• Sukrvica i nelagodnost u donjem delu stomaka

Jedna od pet žena oseti ovulatornu aktivnost u donjem delu stomaka, koja se manifestuje od blagih grčeva do jačih bolova. Ovi bolovi mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Moguća je i oskudna sukrvica u sluzavom sekretu.

• LH tračicama iz urina

LH tračicama iz urina možete odrediti ovulaciju. Test se bazira na pojavi i porastu LH hormona čiji porast ukazuje na to da će se za 36 sati desiti ovulacija. Test pokazuje dve linije – slično testu za određivanje trudnoće, ali se detektuje drugi hormon.

Napomena:

Nijedan test ne može sa stopostotnom pouzdanošću garantovati ostvarivanje trudnoće ili nastup ovulacije. Oni će samo upozoriti da do ovulacije može doći. Stoga, bez obzira koju metodu za predviđanje ovulacije koristili, ključ je u strpljivosti, istrajnosti i osluškivanju promena koje se dešavaju u vašem telu kao rezultat hormonskih zbivanja za vreme menstrualnog ciklusa.

Drugima se dopalo i ovo:

Izvor: dr sc. med. Aleksandre Mladenović

Foto FreePik
Komentari
Loading...