Ovo VOĆE je bogato vitaminom B3 i posebno je zaslužno za stvaranje energije

Voće koje čuva srce i oči, reguliše holesterol i podiže energiju.

Postoji više sorti bresaka, ali njihove nutritivne vrednosti su veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvežavajuće, pa stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama, javlja Živim.hr.

Breskva, jedna od omiljenih letnjih voćki retko se pominje po svojim dobrobitima po zdravlje, nepravedno. Ona je savršen čistač creva, pomaže bolje varenje, uklanja otoke i malokrvnost, ali ima i bolesnika kojima se nikako ne preporučuje.

Zdravlje srca

Obiluju beta-karotenom, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljem vezivanju gvožđa u organizmu.

Vitamin E koji sadrže efikasan je u prevenciji nastanka arterijskog pritiska i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože.

Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma, koji je naročito važan za zdravlje srca.

Zbog visokog udela vlakana breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulaciji krvnog pritiska. Jedan veći plod osigurava pet do devet odsto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu.

Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.

Najzdravije su i pružaju najveće osveženje kad se jedu sveže, ali možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.

Foto Pexels
Autor/Izvor b92/Kucnilekar
Komentari
Loading...