Generic filters
Exact matches only

Ovo uzrokuje tamne podočnjake

Otkrijte sve faktore koji uzrokuju tamne podočnjake kako biste bili spremniji da ih tretirate kada se pojave.

Znak starenja

Najveći razlog zašto tamni, upali podočnjaci postaju vidljivi je prirodni gubitak volumena u predelu lica. Kako starimo, delikatna koža koja pokriva tu oblast tkiva takođe je sklona gubitku kolagena i elastina, što onda dovodi do tanje kože i još očiglednijeg gubitka volumena ispod očiju.

Srećom, ovo se može lako i brzo ispraviti pomoću specifičnih dermalnih filera koji su napravljeni za ovu svrhu.

Dehidrirali ste

Gubitak volumena ne dešava se samo zbog starenja. Voda čini oko 60 odsto ljudskog organizma, te ako ste ozbiljno dehidrirani, tkiva vašeg tela počeće da se smanjuju, uključujući vašu kožu i delikatno tkivo ispod očiju.

Čak i ako pijete puno vode, možda bi za ovu pojavu mogla biti kriva druga pića koja konzumirate. Poput kofeina i alkohola, i drugi napici mogu dovesti do dehidracije i zahtevati još više vode za oporavak.

Niste dovoljno naspavani

Evo još jednog prilično poznatog uzroka tamnih podočnjaka. Za razliku od gubitka volumena povezanog sa godinama, ovo se može dogoditi svakome ko ozbiljno nema sna.

Naprezanje očiju

Naprezanje očiju ne šteti samo vašem vidu. To može uticati i na izgled predela ispod očiju. Kada se mučite da vidite nešto i naprežete oči, krvni sudovi se povećavaju ispod kože i vidljiviji su kao tamni kolutovi, te u ovom slučaju ne bi bilo loše da proverite dioptriju.

Imate kontaktni dermatitis

Uzimajući u obzir koliko je tanka koža ispod očiju, posebno je delikatno područje za one sa kontaktnim dermatitisom (tzv. iritacija od proizvoda za negu kože).

Nažalost, dermatitis može ostaviti za sobom postinflamatorne promene koje doprinose pojavi tamnih krugova, nazvanih postinflamatorna hiperpigmentacija. Najbolji način za borbu protiv ovog problema je da se pozabavite uzrokom dermatitisa.

Imate sezonske alergije

Alergije mogu imati tako veliki uticaj na pojavu podočnjaka, da zapravo postoji i ime za to: „allergic shiners“. Zapaljenje od alergijskog konjunktivitisa (alergije koje pogađaju oči), zajedno sa čestim trljanjem područja oko očiju koje svrbi, može dovesti do pucanja krvnih sudova i modrica. Kako modrice zarastaju, usled pigmentacije, javljaju se tamne mrlje ispod očiju.

Imate određen zdravstveni problem

Manje verovatan uzrok tamnih kolutova je određen zdravstveni problem. Anemija, loša ishrana, nedostaci vitamina, hipotireoza, određeni metabolički sindromi takođe mogu dovesti do tamnih podočnjaka. Uvek je dobro odraditi sve laboratorijske analize u konsultaciji sa izabranim lekarom.

Genetika

Na kraju krajeva, ako nijedan od ovih uzroka nije vaš, geni bi mogli biti krivi. Među najčešćim i, nažalost, najtežim za lečenje, je jednostavno genetika. Tada spas možete naći u proizvodima na bazi kofeina, retinola, hijaluronske kiseline.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...