Ovo su važne ZDRAVSTVENE PREDNOSTI svežeg KRASTAVCA (VIDEO)

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI : Pored mnogobrojnih vitamina krastavac sadrži puno fosfora, kalcijuma, gvožđa i joda, što je i više nego pravo bogatstvo minerala koje nam je potrebno.

Postoji i određena količina natrijuma i kalijuma. Zato se krastavci preporučuje za teško mokrenje, bolesti srca i bubrega i protiv reumatizma.

Ovo su još neke od zdravstvenih prednosti ovog osvežavajućeg povrća.

Štiti od neuroloških bolesti

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca pomaže kod koncentracije i pamćenja.

Skida kilograme

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

Smanjuje rizik od pojave raka

Fisetin u krastavcu ima antioksidanse i protivupalna svojstva, a ujedno smanjivanjuje rizik za pojavu određenih vrsta raka.

Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da reši probavne probleme.

Bolja hidratacija i mekša i sjajnija koža

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

Jača kosu

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju prevremeni gubitak kose i pojavu sedih.

Poboljšava kardiovaskularni sistem i smanjuje holesterol

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete smanićete nivo holesterola.

Kontroliše nivo šećera u telu

Krastavci sadrže ceo niz fenolnih spojeva koji uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi.

Jača kosti

Puni su vitamina K i kalcijuma koji jačaju kosti. Vitamin K smanjuje rizik od njhovih oštećenja i važan je za snabdevanje kostiju kalcijumom.

Uklanja toksine

Veruje se da krastavci imaju detoksifikacijska svojstva pa redovnim konzumiranjem izbacujete toksina iz jetre i creva.

Zdraviji zubi

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube.

Vraća hormonalnu ravnotežu

Fosfor je ključni sastojak za hormonalnu ravnotežu u telu. Deluje na endokrine žlezde i pomaže pri stvaranju i otpuštanju hormona, a krastavci ga sadrže oko 40 odsto, što je u jedno i preporučena dnevna količina njegovog unosa.

Uveče i tokom noći ga izbegavajte

Obzirom na to da sadrži 95 odsto vode, velika je verovatnoća da vam poremeti ciklus spavanja jer ćete imati osećaj nadutosti.

Obratite pažnju da ga ne pojedete previše u večernjim satima jer će se odraziti na vašu bešiku, pa ćete češće ustajati tokom noći. Osim toga, nije za osobe s osetljivim želucem jer sadrži cucurbitacin, snažni sastojak koji može da uzrokuje probleme sa probavom.

Kako treba da ga konzumirate pravilno?

Kada pojedete krastavac nikako ne treba posle toga piti vodu. To je iz razloga što je on prepun vode, te ako dodajete još zapravo poništavate hranjive materije koje se u njemu nalaze i smanjujete njihove koristi.

 

Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima.

Još od davnina su se koristili u Indiji ne samo kao deo ishrane, već i tradicionalne medicine. To i ne čudi s obzirom na to da u zemlji sa toplom klimom osiguravaju svu potrebnu hidrataciju telu i ujedno ga hlade.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...