Ovo su uzroci pojave sala na stomaku

Sve veći broj istraživanja pokazuje da je veličina struka veći faktor rizika za razvoj mnogobrojnih oboljenja nego što je to ukupna telesna masa.

Visceralna mast, koja se nalazi duboko unutar stomaka (za razliku od potkožne masti koja se, kako joj i samo ime sugeriše, nalazi odmah ispod kože) je glavni krivac.

Visceralna mast, koja okružuje unutrašnje organe, metabolički je aktivna, što znači da oslobađa hemikalije u vaše telo, a koje mogu izazvati oksidativna oštećenja.

Prekomerna količina sala na stomaku oštećuje organe i krvne sudove tako da povećava rizik od visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, moždanog udara, srčanih oboljenja, dijabetesa, određenih vrsta raka pa čak i demencije.

Salo na stomaku je rizično po vaše zdravlje, ali šta uraditi po tom pitanju?

Izbegavanje obrađenih ugljenih hidrata i namirnica koje sadrže šećer uvek je od pomoći.
A svako može imati koristi od mediteranskog načina ishrane, sa naglaskom na sveže proizvode, integralne žitarice, smanjen unos crvenog mesa i unos zdravih masnoća.

Takođe, više fizičke aktivnosti, a manje sedenja, sigurno neće škoditi. Bilo šta što možete uraditi da smanjite obim struka, makar to bilo i za jedan centimetar, može vam pomoći da budete zdraviji.

Međutim, nekim ženama mnogo je teže da reše ovaj problem odnosno da se reše sala sa stomaka.
Sledećih pet razloga (mimo neizbalansirane i nezdrave ishrane) utiču na stvaranje sala na stomaku i na njegovo zadržavanje na tom delu.

Genetika

Deo tela na kom se najviše skladište masne naslage dosta se svodi i na genetiku. Žene koje, usled genetskih predispozicija, imaju jabučasti oblik figure, moraju uložiti dodatne napore, kada je reč o količini i intenzitetu fizičke aktivnosti i ograničavanja unosa kalorija, kako bi se rešile sala sa stomačng dela.

Hormoni

Oko menopauze, čak i žene sa kruškolikom građom (najveći deo “težine” raspoređen je na bokovima i butinama) često primećuju kako im raste stomak.

Pad estrogena, u kombinaciji sa usporavanjem metabolizma (što se prirodno dešava kako starite) najveći je krivac. Trening snage, sa fokusom na središnji deo tela, može da napravi potrebnu razliku.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika utiče na oko 20% žena u reproduktivnom dobu. Ova grupa žena ima viši nivo testosterona nego što je to uobičajeno te su veoma često podložne debljanju, posebno na predelu struka. Ostali simptomi sindorma policističnih jajnika uključuju neredovne menstruacije, prekomernu maljavost i akne.

Nedovoljne (ili prekomerne) količine sna

Ovo je bitka u kojoj nema pobednika! Redovno spavanje od pet (ili manje) sati tokom noći povezuje se sa povećanjem sala na stomačnom delu, ali ista stvar se dešava i kada je u pitanju osam i više sati. Ukoliko ste lišeni sna, metabolizam se smanjuje kako bi sačuvao energiju, a ješćete stvari za koje u startu znate da ne bi trebalo da ih jedete.

Istaživači nisu u potpunosti sigurni zašto i previše sna može uzrokovati debljanje, ali najverovatnije je da je ovde reč o nedovoljnoj aktivnosti organizma. Potrebe za spavanjem variraju od osobe do osobe, a najčešće je reč o sedam do devet sati spavanja tokom noći.

Stres

Već odavno je poznato da osobe koje su pod hroničnim stresom, bez obzira da li je reč o muškarcima ili ženama, “talože” masne naslage na predelu struka. Kada ste pod pritiskom, vaše telo oslobađa kortizol, hormon koji izaziva štetu najmanje na dva načina.

Za početak, veća je verovatnoća da ćete se okrenuti masnim i slatkim namirnicama koje pružaju brzi osećaj ugodnosti. Kortizol, takođe, menja hemiju tela pa zbog toga sagorevate i manje kalorija (pa samim tim taložite i više sala).

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...