Generic filters
Exact matches only

Ovo su razlozi zbog kojih treba da koristite svinjsku mast

Svinjska mast predstavlja kvalitetan izvor masnoća koje telu daju potrebnu energiju.

 

Sadrži zdrave masne kiseline dobre za srce i ne goji više od maslinovog ulja.

Svinjska mast je oduvek bila nezaobilazan deo domaće kuhinje, sve do pre nekoliko godina kada su se počela povlačiti pitanja o štetnom uticaju masti na zdravlje.

Stručnjaci se ne mogu usuglasiti oko toga da li su zasićene masne kiseline koje sadrži svinjska mast zdrave ili su upravo one najčešći uzročnici kardiovaskularnih oboljenja.

Zasićene masne kiseline poput onih koje sadrže maslac i svinjska mast se ne pohranjuju u masnom tkivu, zbog čega mnogi pogrešno veruju da ih ove namirnice goje, već telu daju energiju.

Bogata zdravim masnim kiselinama

Svinjska mast ima oko 40 procenata zasićenih masti, oko 50 procenata monozasićenih masti i oko 10 procenata polinezasićenih masti. Većinu mononezasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s nižim nivoom lošeg holesterola. Zanimljivo je da u svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

Masnoće iz masti imaju mnoge prednosti, pa je dokazano da su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila. Osim što masnoće iz masti pomažu u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži holesterol koji se u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Jedite masti da biste sagorevali masti

Mnogi stručnjaci i fitnes treneri zagovaraju ishranu koja se temelji na masnoćama životinjskog porekla tvrdeći da umereni unos takvih masti rezultuje sagorevanjem masnih naslaga i konačno gubitku kilograma.

Ako uzmete u obzir da svinjska mast sadrži jednaku količinu kalorija kao i maslinovo ulje, imate još jedan čvrst razlog da počnete da je koristite.

Jedna od prednosti svinjske masti je i to što sprečava respiratorne infekcije, pa je svinjsku mast preporučljivo jesti u zimskim mesecima da bi smanjili opterećenje na plućima.

Uvreženo je mišljenje da svinjska mast goji, a maslinovo ulje ili neko drugo biljno ulje ne goji, ipak, to nije istina i niko ne zna kako je nastao taj mit. Istina je zapravo da svinjska mast sadrži jednak broj kalorija kao i maslinovo ulje, odnosno jedan gram sadrži devet kalorija.

Pazite na dnevni unos svinjske masti

Telu je potreban raznolik unos namirnica kako bi uneli dovoljno masti, proteina, vlakana, ugljenih i šećera, stoga masti ne smete potpuno isključiti iz svoje ishrane. Svinjsku mast trebalo bi konzumirati u umerenim količinama, kao i u svemu, ne treba preterivati.

Zbog visoke energetske vrednost koju imaju svinjska mast i biljna ulja treba biti umeren s njima. Preporučeni dnevni unos masti je do 30 procenata od ukupno konzumiranih namirnica u tom danu, ali treba uzeti u obzir da se masti nalaze i u drugim namirnicama kao na primer u mesu što također ulazi u tih 30 procenata preporučenog dnevnog unosa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...