Ovo su razlozi zbog kojih treba da jedete lubenicu

Glavni sastojak lubenice je voda i to čak 90 posto, što je čini izrazito korisnom za vruće letne dane jer će sprečiti dehidraciju, a uz to je bez straha možete jesti, ako ste na dijeti.

Lubenica sadrži antioksidante koje iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje telo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posledica pušenja, zagađenja ili stresa.

Previše slobodnih radikala u telu može uzrokovati štetu na ćelijskom nivou i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se delimično organizam može sam rešiti, potrebna je pomoć i u vidu ishrane. Lubenica je jedna od namirnica koje u tome pomažu.

Lubenicom protiv astme

Neki stručnjaci veruju kako slobodni radikali doprinose razvoju astme, a prisustvo vitamina C u plućima može umanjiti rizik. Studije nisu potvrdile da uzimanje suplemenata vitamina C pomaže, ali ishrana bogata njime može pomoći. 150 grama lubenice pruža 12 mg vitamina C, što je oko 14 posto potrebnog dnevnog unosa.

Snižava pritisak

Stručnjaci su otkrili kroz vise istraživanja kako ekstrakt lubenice smanjuje krvni pritisak kod starijih gojaznih osoba. Smatraju kako su za to odgovorni L-citrulina i L-arginine — dva antioksidansa koji se nalaze u lubenici. Likopen, još jedan antioksidans iz lubenice može štiti od razvoja bolesti srca.

Sprečava razvoj karcinoma

Američki Nacionalni Institut za rak i njihove smernice upućuju na to da slobodni radikali igraju veliku ulogu kada je u pitanju razvoj određene vrste karcinom, a upravo oksidativni stres uzrokuje promene na ćelijama DNK.

Dijetalni antioksidanti u lubenici, poput vitamina C, mogu pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma, a neke su studije pokazale da se isto odnosi i na likopene koje su povezani s prevencijom razvoja raka prostate.

Podstiče redovnu probavu

Sadrži puno vode i nešto vlakana, a upravo će ti sastojci promovisati dobro probavno zdravlje i sprečiti zatvor.

Hidratacija

Kako sadrži oko 90 posto vode, ona nudi elektrolite poput kalijuma, što je čini zdravim međuobrokom u vrućim letnim danima. Svejedno je jedete li je tek načetu, u obliku soka ili zamrznutu – ona će uvek biti jednako zdrava.

Utiče na mozak i nervni sistem

Kolin je još jedan antioksidans koji se nalazi u lubenici, a utiče na:

  • Pamćenje
  • Prenos impulsa unutar nervnog sistema
  • Rani razvoj mozga

Kolin može pomoći kod usporavanja razvoja Alzheimerove bolesti, ali ne postoji dovoljno dokaza.

Sprečava pojavu boli u mišićima

Lubenica i sok od lubenice mogu ublažiti bol i ubrzati oporavak kada su u pitanju bolni mišići. U studiji sprovedenoj 2017. godine, profesionalnim sportistima je ponuđen sok od lubenice s dodanim L-citrulinom dva sata pre maratona, a oni su, za razliku od onih koji su dobili drugu tečnost prijavili da ih mišići manje bole 24- 72 sata nakon trke. Ne zna se bi li sok od lubenice bez dodatka pomogao.

Za lepšu kožu

Kako je puna vitamina C koji je telu potreban kako bi proizvodio kolagen koji je odgovoran za zdravlje ćelija i jak imunitet, lubenica je zaslužna i za dobar izgled. Bogata je i likopenom, sastojkom koji usporava proces starenja te čini “flekice” i sve ožiljke manje vidljivima.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...