Ovo su razlozi zbog kojih osećate stalnu potrebu za hranom

Postoji više razloga zbog kojih osećamo glad vrlo brzo nakon što smo jeli.

U daljem tekstu navodimo neke od njih.

Izbegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije deo vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati preteranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima “ubiće” glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

Ne konzumirate dovoljno proteina

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su pasulj, grašak, orašasti plodovi i semenke.

Jedete previše šećera

Jednako kao alkohol, cigarete ili droge, i šećer stvara zavisnost. Zato nije nimalo čudno ako osećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj deo možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do gojaznosti, uzrokuje propadanje zubi, a posledica preteranog unosa može biti i dijabetes tipa 2.

Pod velikim ste stresom

Stručnjaci tvrde da povećan nivo stresa može povećati nivo šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osećaj gladi.

Obzirom na to da je u današnje vreme vrlo teško izbeći stres u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da ga se oslobodite, a i ujedno smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

Dehidrirani ste

Konzumacija dovoljne količine vode, barem dve litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprečavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osećate žeđ.

Naš savet je da unosite do 2 litra tečnosti u toku dana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...