Generic filters
Exact matches only

Ovo su razlozi zbog kojih je brusnica fantastičan čuvar zdravlja

Zahvaljujući brojnim korisnim materijama koje organizam štite od raznih bolesti, brusnica zaokuplja sve veću pažnju stručnjaka.

Tačnije, brusnica je poreklom sa severnoameričkog kontinenta, ali se sada gaji u svim oblastima umereno kontinentalne klime.

Biljka koja daje plod gorko-kiselog ukusa raste kao zeleni grm visok oko 25 santimetra, sadi se u proleće, početkom marta, a rađa dva puta godišnje.

Plodovi su bogati brojnim mineralima, vitaminom A, vitaminom C i kalijumom.

Bobičasto voće brusnica najpoznatije je po tome što čini deo praznične trpeze u Americi. Međutim, nutricionisti ističu da se nedovoljno zna i govori o tome koliko ovo voće može doprineti zdravlju ljudi.

Neki hranljivi i dragoceni sastojci brusnica ostaju i u džemu, soku, pitama i drugim slatkišima koji se od njih mogu napraviti, ali najviše korisnih materija u organizam ćemo uneti ukoliko ih jedemo sveže ili eventualno sušene bez dodatog šećera i konzervansa.

Stručnjaci su brojnim ispitivanjima utvrdili da je brusnica veoma korisna kada se leči urinarna infekcija. Poznato je njeno blagotvorno dejstvo u lečenju prostate.

Proantocijanidini, jedinjenja kojima je brusnica bogata, pogubni su za ešerihija koli bakteriju, jer je onemogućavaju da se „zakači” za površinski sloj materice i bešike.

Na sličan način, materije iz brusnice utiču na smanjenje broja bakterija u usnoj duplji , a time i naslaga plaka na zubima.

Na osnovu rezultata više ispitivanja sprovedenih u laboratorijskim uslovima, stručnjaci tvrde da jedinjenja proantocijanidina imaju zaštitnu ulogu i kada su u pitanju ozbiljna oboljenja kao što je rak.

Zahvaljujući sposobnosti da blokira oksidaciju nekih lipoproteina brusnica čuva srce.

Kako je takav proces u organizmu jedan od faktora rizika srčanog udara, blokiranje oksidacije lipoproteina niske gustine konzumiranjem brusnice može se smatrati preventivnom merom protiv bolesti srca.

Takođe, brusnica je dobar saveznik u prevenciji ako se stvara kamen u bubregu zbog visokog sadržaja korisnih kiselih materija kojima ove ukusne bobice obiluju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...