Generic filters
Exact matches only

Ovo su prvi znaci gubitka kose kod žena – proverite da li ste u opasnosti

Gubitak kose kod žena je učestala pojava, iako svi misle da se vezuje samo za muškarce u godinama.

zena- kosa- ogledalo- lice

 

Uzroci za naglo opadanje kose kod žena mogu biti sasvim bezazleni: hormonalne promene, starenje, suviše hlorisana voda, stres i umor, neadekvatna ishrana, manjak gvožda u ishrani.

Ženski oblik gubitka kose se obično pojavljuje sa postepenim razređivanjem gustine i širenjem razdeljka. Uglavnom je posledica genetskog faktora i postepeno će se pogoršava sa godinama. Najbolje bi bilo na vreme posetiti dermatologa, jer može biti kasno kada primetite da vam kosa opada, rekla je za „Dejli Star“ dermatolog šeron Vong.

Ona je dodala da tretmani podrazumevaju hormonske tablete, koje će ublažiti dejstvo testosterona.

Drugi uzroci gubitka kose kod žena su emocionalni stres, ishrana i nedostaci u ishrani. Kosa se takođe može oštetiti prekomernim izlaganjem toploti kao što je peglanje, feniranje i stavljanje viklera.

Četiri načina kako da sprečite gubitak kose:

1. Primenite jednostavnu negu kose i uzdržite se od agresivnih preparata

Pranje šamponom je važno za uklanjanje prljavštine, masti i mrtvih ćelija sa temena glave i kose. Ubacite jednom nedeljno tretman maske za kosu, naročito ako je redovno farbate. Hemikalije uništavaju zaštitni sloj kose, izlažući ga daljem oštećenju. Ekstenzije (nadogradnja), lokne, pletenice i čvrsti konjski repovi takođe mogu da oštete kosu.

2. Uravnotežena ishrana

Ne postoji super hrana za kosu. Uravnotežena ishrana podrazumeva proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale. Kosa nije važna za preživljavanje, zato u odnosu na ostatak tela ne dobija dovoljno hraniljivih materija. Nutritivni nedostaci i ishrana su najčešći uzroci gubitka kose.

3. Stres

 

Emocionalni i psihološki stres je glavni uzrok opadanja kose. Međutim, zbog toga što je gubitak kose traumatično i stresno iskustvo, to može izazvati začarani krug i dovesti do daljeg gubitka kose. Da biste ovo sprečili, preporučuje se redovno vežbanje, joga i meditacija.

4. Hormonski balans

Hormonske promene kod žena mogu značajno uticati na rast dlake. Trudnoća, menopauza, sindrom policističnih jajnika i neki oblici tableta za kontracepciju mogu dovesti do oštećenja. Ako sumnjate da su hormoni glavni razlog vašeg gubitka kose, potražite pomoć vašeg doktora.

Šta bi trebalo da uradite ako primetite gubitak kose?

Ako primetite da vam kosa pojačano opada, nikako nemojte da paničite. Saberite se, ostanite staložene i mirne. Konsultujete dermatologa koji će utvrditi uzrok i uključiti potrebnu terapiju. U terapiji se mogu koristiti hormoni, vitamini, minerali, ali potrebno je lečiti i osnovno oboljenje.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

(Telegraf.rs)

Komentari
Loading...