Generic filters
Exact matches only

Ovo su proverene namirnice za snižavanje holesterola

Dobra vest je da je smanjenje holesterola najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje.

tt

Da li je dovoljno samo promeniti ishranu ili nije na odmet koristiti se i određenim suplementima?

Da bi osobe koje imaju problem sa povišenim nivoom LDL-a (odnosno “lošeg holesterola” jer je on u direktnoj je vezi sa ubrzanim razvojem aterosklerotskog procesa) u krvi mogle da ga drže pod kontrolom kao prvi korak se savetuje obaveno regulisanje ishrane i fizička aktivnost.

Jogurt

U pametnu hranu spada jogurt proaktiv, kao i ostali proizvodi koji sadrže stanole i sterole. Ovi prirodni molekuli koji se nalaze u biljkama blokiraju apsorpciju lošeg holesterola iz namirnica, koji se potom izbacuje iz organizma.

Savet: Uzimajte ih uz glavni obrok.

Vlakna

Visoki sadržaj vlaknastih materija kod pasulja i variva znači da se ne mogu lako svariti u crevima. Vlakna se vezuju za holesterol tako da se on izbacuje sa otpadnim materijama. Hleb bogat vlaknastim materijama treba uvesti u ishranu.

Savet: Nivo holesterola smanjićete i ako samo zamenite beli hleb, hlebom od graham brašna.

Orašasti plodovi

Većina orašastih plodova, uključujući badem, orah i kikiriki dobri su za smanjivanje holesterola. Treba izbegavati zasoljene varijante, posebno ako i inače imate povišeni krvni pritisak. Pored toga, bogati su vlaknima i vitaminom E.

Savet: Uzimati između 25 i 50 grama dnevno.

Soja

Mleko od soje, sojini oraščići i jogurt od soje pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso.

Savet: Počnite jednom porcijom dnevno i postepeno unosite soju u ishranu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...