Ovo su pregledi koje svaka žena mora da obavi

Kako godine prolaze menja se zdravstveno stanje svakog pojedinca i to je neosporna činjenica.

54329

Nakon toliko istraživanja, članaka, analiza, iskustava i priča vezanih za zdravlje na površinu je isplivao samo jedna zaključak čija je važnost tolika da način na koji ćemo se postaviti spram njega može usloviti život ili smrt – prevencija je na prvom mestu.

Počevši od najobičnijih prehlada do polno prenosivih bolesti i kolonoskopije, evo koje preglede svaka žena treba obaviti.

U dvadesetima

Potpuni sistematski pregled treba napraviti u 21. godini i zatim redovno svakih pet godina do 40. godine kad na preglede treba ići svake godine. Proveravajte šećer, holesterol, funkcionisanje štitne žlezde, jetre, bubrega, kao i nivo vitamina B12 i D. Ginekologa posetiti i pre, posebno ako imate polne odnose.

Zatim je tu PAPA test. Vrlo važan pregled jer može na vreme otkriti sve nepravilnosti u intimnom području poput raka grlića materice (rano otkrivanje drastično povećava mogućnost izlečenja). Napravite taj test što pre, obavezno u 21. godini. Ako ste do tridesete godine imali čist nalaz tri puta zaredom, ovaj test možete ponovo obavljati svake tri godine sve do 65. godine.

Obavezno trebate da idete na testiranje na polno prenosive bolesti. Najčešće žrtve ovih bolesti su osobe između 15 i 24 godine. Ako se ne leče, neke od njih mogu izazvati neplodnost. Testirajte se na HIV, hlamidiju i gonoreju svaki put kad ulazite u novu vezu i naročito ako ste polno jako aktivni.

Pregled kože takođe je jako važan u dvadesetima. Melanom je jedna od vodećih uzročnika smrti među ženama starosti od 25 do 29 godina. Poslednjih 30 godina broj slučajeva melanoma porastao je za 50 posto (najviše zbog solarijuma). U slučaju da je neko u vašoj porodici imao sličnih problema, na preglede trebate ići svake godine.

U tridesetima

Obavezan je test na HPV jer je ovo glavni uzročnik raka grlića materice i većina seksualno aktivnih žena ga dobije u jednom trenutku. Početkom tridesetih, imunitet žene počinje da slabi pa su one tada izloženije rizicima. Svakako napravite testiranje čim napunite trideset godina i onda svake tri godine s PAPA testom. U ovom životnom periodu svakako morate kontrolisati i šećer u krvi. Na preglede svake tri godine kako biste na vreme uočili opasnost od dijabetesa koji s godinama sve više preti.

U četrdesetima

Holesterol. Ako pušite ili inače imate visok krvni pritisak, te ako neko u porodici ili vi sami imate dijabetes i srčane probleme, na preglede svake godine.

U pedesetima

Mamografija. Rizik od raka dojke raste s godinama – najveći je između 50. i 59. godine (u toj grupi jedna na 42 žene će ga sigurno dobiti – taj odnos raste na 1 od 29 žena u starosnoj grupi između 60 i 69 godina). Rano otkrivanje od nemerljive je važnosti. Kad dođete u ovu starosnu dob, na pregled idite svake dve godine.

Kolonoskopija. Obavite je kad napunite 50 godina i zatim svakih deset godina. Rizik od kolorektalnog raka je najveći kad pređete ovaj starosni prag.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...