Ovo su neka od prirodnih rešenja za sprečavanje pojave osteoporoze

Osteoporoza je bolest gde kosti gube svoju tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste.

Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora kao što su:

 • starost
 • pol
 • životne navike

Grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit).

Važnost vitamina D i estrogena

Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, potrebno je dovoljno sunčanja i potrebni su zdravi bubrezi, a preporučljivo je uzimanje vitamina i suplementa.

Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen čuva kalcijum u kostima žene. Nedovoljna količina estrogena u organizmu žena prouzrokovaće osteoporozu, čak i kada ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D u telu. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2 – 3% koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena.

Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Kada nivo testosterna počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.
Ukoliko nema dovoljno testosterona u organizmu muškarca, a ima dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze.

Pošto andropauza kod muškaraca počinje u proseku za deceniju kasnije, i osteoporoza počinje kasnije.

Međutim, sve je individualno. Zato kada uđete u četrdesete godine, počnite da proveravate gustinu (tvrdoću) svojih kostij

Kontrolisanje gustine kostiju

Normalno se koštana masa stvara tokom detinjstva do dvadeset i pete godine života, ne menja se sledećih deset godina, i od trideset i pete se normalno gubi 0.3% do 0.5% koštane mase godišnje. Postoje posebni aparati koji to snimaju i snimanje je bezbolno.

Ukoliko uzimate neke lekove koji smanjuju ulazak kalcijuma u kosti (npr. dugotrajna upotreba kortikosteroida) ili imate oboljenja koja izvlače kalcijum iz kostiju (npr. hiperparatireoidizam), potrebno je da mnogo ranije počnete sa kontrolama gustine koštane mase.

Simptomi osteoporoze mogu da prođu godinama neprimećeno

Prvi znak osteoporoze često bude prelom kosti. Simptomi su drugačiji za različite kosti. Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini.

Prelomi u osteporozi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte se ne radi o nekim velikim traumama. Prelom kuka, koji obično nastaje posle pada, u osteoporozi može doći usled neke manje nezgode, udara u tom predelu. Redovnim kretanjem, održava se fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura i smanjuje mogućnost preloma.

Faktori rizika za nastanak osteoporoze

 • Žene u menopauzi, posebno ako je nastupila rano.
 • Porodična anamneza pojave osteoporoze (majka koja je imala prelom kuka usled osteoporoze duplo povećava šansu potomstvu da ih zadesi isti problem)
 • Pušenje
 • Redovna upotreba alkohola
 • Fizička neaktivnost
 • Slabo zdravstveno stanje i slab imunitet
 • Hemoterapija koja može da dovede do prerane menopauze.
 • Hipertireoidizam
 • Hiperparatiroidizam
 • Nedostatak vitamina D i kalcijuma u ishrani, a kasnije i hrane koja čuva dejstvo estrogena (soja) i testosterona (semenke bundeve).
 • Hronična zapaljenska stanja, kao što je hronični glomerulonefritis.
 • Nepokretnost – posle neke traume, preloma ili šloga.
 • Upotreba nekih lekova (kortikosteroidi)

Kako se izboriti sa problemom?

Poseban vid ishrane vezan za osteoporozu svodi se uglavnom na povećani unos hrane bogate kalcijumom, vitaminom D, hranom koja čuva dejstvo estrogena (soja) i testosterona (semenke bundeve), i kontrolu energetskog unosa jer povećana telesna masa dodatno opterećuje kosti.

Blaga svakodnevna fizička aktivnost je neophodna. Šetajte, vozite bicikl ili idite na bazen.

Posetite svog fizijatra koji će vam propisati ciljane, neagresivne vežbe kojima ćete ojačati leđne i trbušne mišiće i tako dodatano zaštititi kičmeni stub od daljih komplikacija, kao što je diskus hernija koja vodi u oštećenja nerava.

Mnogi suplementi koji olakšavaju menopauzu ili andropauzu bogati su kalcijumom i vitaminom D. Trebalo bi da sadrže i supstance iz biljaka koje imitiraju estrogen kod žena ili čuvaju nivo testosterona kod muškaraca.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...