Ovo su najčešći uzroci steriliteta

Kod žena su među vodećim uzrocima steriliteta nezaštićeni seksualni odnosi, koji dovode do infekcije, ali i neželjene trudnoće, koje dovode do pobačaja, a on za posledicu može imati sterilitet.

ster

Posledica nezaštićenih seksualnih odnosa je i infekcija HPV virusom, koja dovodi do obolenja grlića materice i koja potencijalno izaziva rak grlića materice.

Jedna od posledica steriliteta je svakako i pojava hlamidije, mikoplazme i ureaplazme, koje mogu biti razlog teških infekcija i nemogućnosti stvaranja potomstva.

Jedini način da se žena zaštiti od svih ovih potencijalnih opasnosti po mogućnost da stvori potomstvo jeste korišćnje prezervativa.

Naravno, redovne kontrole su jedini način da se spreči da se sterilitet otkrije kada već bude kasno.

Infekcije, pa i hormonski poremećaji se mogu i izlečiti. Zato je neželjena trudnoća, kada se žene odluče na kiretažu, možda i najrizičnija jer povreda pri pobačaju može dovesti do steriliteta.

Često se događa da partneri imaju sve nalaze uredne, a ne mogu dobiti dete, pa se tada preporučuje i psihoterapija. Ne događa se retko da, kada par izgubi nadu da će dobiti dete, ode na vantelesnu oplodnju i kada konačno dobiju potomstvo i počnu opušteno živeti, žena zatrudni.

Stres je veliki neprijatelj. Muškarci i žene ravnopravno dele odgovornost za sterilitet, a 19 odsto brakova ima ovaj problem, pa slobodno možemo reći da gotovo 23 odsto populacije ima problem sa sterilitetom, što je zabrinjavajuće.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...