Ovo su faktori rizika za osteoporozu

Osteoporoza je poroznost kostiju koja nastaje kao posledica smanjivanja gustine kostiju.

Krhke i porozne kosti tada postaju osetljivije na fizičke stresove poput padova i udaraca.

Osteoporoza je bolest kada kosti gube svoju normalnu tvrdoću i postaju sklone lomljenju.

Pre svega, treba znati da koštanu masu određuje: starost, pol, životne navike, a grade je soli kalcijuma, pa njegov nedostatak takođe igra važnu ulogu u nastajanju bolesti.

Kako bi se kalcijum iskoristio iz hrane, neophodna je i dovoljna količina vitamina D u organizmu. Njegov nedostatak najčešće dovodi do slabo iskorišćenog kalcijuma unetog suplementima ili hranom.

Da bi organizam imao dovoljno vitamina D, neophodna nam je sunčeva svetlost i umereno sunčanje (nekada i suplementi i ishrana bogata vitaminom D), a da bi se održao, bitna je ravnoteža hormona.

Koštana masa se formira do 25. godine i ostaje nepromenjena narednih 10 godina. Nakon toga, normalno smanjenje koštane mase je od 0,3 % do 0,5 % koštane mase godišnje.

Estrogen kod žena je bitan faktor očuvanja i količine koštane mase.

Kako nivo estrogena u menopauzi opada, tako i kosti sve više gube svoju elastičnost i tvrdoću, a rizik od oboljevanja se znatno povećava.

Estrogen, zapravo, čuva kalcijum u kostima žene. Čak i kada se unose dovoljne količine vitamina D, kalcijuma i fosfora i kada je njihov nivo u organizmu zadovoljavajuć, nedovoljna količina estrogena skoro uvek dovodi do osteoporoze.

Žene u prvih 10 godina menopauze izgube između 2 % i 3 % koštane mase što najčešće vodi u osteoporozu.

Kod muškaraca, testosteron čuva kalcijum u kostima.

Kada počne andropauza kod muškaraca, prirodno opada nivo testosterona, te je rizik od oboljevanja od osteoporoze znatno veći.

Kod muškaraca andropauza počinje u proseku 10 godina kasnije nego kod žena, te i osteoporoza nastaje kasnije.
Senilna osteoporoza nastaje kod oba pola nakon 70. godine.

Tada telo već gubi sposobnost da apsorbuje vitamine i minerale iz hrane, što znatno smanjuje apsorbciju kalcijuma, fosora i vitamina D.

Smanjena fizička aktivnost smanjuje i aktivnost ćelija kostiju, te se rizik znatno povećava.

I stil života može znatno uticati na nastanak osteoporoze.

Pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, upotreba alkohola, kafe, ishrana siromašna kalcijumom i nedovoljan boravak na suncu, povećava rizik od oboljevanja.

Hronične bolesti, poput šećerne bolesti, anoreksije, hiperparatireoidizma, hipertireoza, upalne bolesti creva, hronična bolest bubrega, reuma ili artritis, stanje nakon transplatacije organa, znatno povećava šanse za oboljevanje od osteoporoze.

Neki lekovi (kortikosteroidi, hormoni štitne žlezde, antiepileptici, sedativi, hipnotici, diuretici i drugi) mogu uticati na nastanak i razvoj bolesti.

Kod čak 80 % obolelih krivac je nasledni faktor.

Dakle, ako roditelji imaju osteoporozu (odnosno, jedan od njih), velika je verovatnoća da će i dete u poznijim godinama imati istu bolest.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...