Ovo su benefiti koji se javljaju ukoliko jedete luk

U nastavku donosimo samo par mogućih stvari koje bi se mogle dogoditi vašem telu kad jedete luk.

Gasovi

Sveže naseckani komadići luka dodaju malo žestine i slatkoće jelima kao i neke antioksidanse, ali nakon toga možete imati i problema s gasovima.

Luk sadrži fruktozu, koja je prirodni šećer u mnogim vrstama voća i povrća. A kada bakterije u crevima razgrađuju fruktozu, to rezultira gasovima.

Refluks kiseline

Osim gasova i želučano-crevnih nelagoda, možete osetiti i žgaravicu, odnosno refluks želučane kiseline. Luk može uzrokovati da se donji sfinkter jednjaka opusti i ne funkcioniše kako treba.

On jednjak odvaja od želuca, a kada ne radi pravilno može propustiti želučanu kiselinu u jednjak što može rezultirati osećajem peckanja.

Uz to, već i fermentirajuća vlakna koja se nalaze u luku mogu uzrokovati podrigivanje, što takođe može podstaknuti simptome refluksa kiseline.

Poboljšanje probavnog zdravlja

Probiotici su neophodni za dobro zdravlje creva, ali da li ste znali da probiotici ne mogu delovati punim potencijalom bez prisutnosti prebiotika?

Luk je prilično bogat prebioticima, koji su klasa prehrambenih vlakana koja se nalaze u raznom voću, povrću i celim žitaricama, a koje vaše telo ne može probaviti. Umesto toga, oni se presele u vaš donji probavni trakt i stvaraju okruženje za rast zdravih crevnih bakterija (kao što su probiotici) i u biti se na njima hrane.

Probiotici su presudni za zdravu probavu i čak mogu pomoći u poboljšanju imunološke funkcije, stoga je vrlo važno da su vam creva ispunjena njima!

Poboljšanje zdravlja srca

Luk je prepun antioksidansima. Posebno je bogat antocijaninima, koji su pokazali da smanjuju rizik od srčanih bolesti u nekoliko studija.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...