Generic filters
Exact matches only

Ovo sigurno niste znali o cimetu

U novije vreme pokrenuta su mnogobrojna naučna istraživanja kojima se došlo do zapanjujućih otkrića o cimetu.

h

Tako se, na primer, otkrilo da je cimet vrlo delotvoran protiv šećerne bolesti jer se svakodnevnim konzumiranjem samo pola kašičice cimeta za oko 25% smanjuje nivo šećera u krvi.

Aktivni sastojak cimeta, poznat pod nazivom MHCP, oponaša insulin, aktivira njegove receptore i deluje zajednički s njim u ćeliji, smanjujući tako nivo šećera u krvi. Mnoge gojazne osobe pate od povišenog nivoa šećera u krvi, što ima za posledicu snažne napade gladi.

Cimet pomaže i kod snižavanja  lošeg LDL holesterola u krvi pa tako pomaže i kod smanjivanja neželjenih kolograma.

Naučno je takođe utvrđeno da cimet sprečava preveliko zgrušavanje krvi, koje može imati štetno delovanje. Osim toga, cimet smanjuje nivo masnoća odnosno lošeg holesterola i triglicerida u krvi, a time i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Cimet poseduje svojstvo zaustavljanja rasta bakterija i gljivica, uključujući i za mnoge problematičnu bakteriju Candidu.

Do neobičnog otkrića naučnici su takođe došli proučavajući delovanje cimeta na psihu. Istraživanja su pokazala da povremeno udisanje mirisa cimeta i mente povećava budnost za volanom te smanjuje anksioznost ili osećaj frustriranosti kod vozača koji svakodnevno automobilom prelaze iste deonice. Osim toga, pikantan miris cimeta podstiče rad mozga, poboljšava koncentraciju, vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja.

Srodni članci:

Komentari
Loading...