Ovo sigurno niste znali o avokadu

Predstavljamo vam benefite avokada i načine na koje ga možete primeniti za negu kože.

Avokado može umiriti kožu sklonu aknama

Ukoliko imate osetljivu kožu sklonu aknama ili ekcemima, maska od avokada može vam pomoći pri umirenju upalnih procesa. Naravno, budite pažljivi i konsultujte se sa dermatologom, ali istina je da sastojci avokada, kao i vitamini B i C kojima je on bogat mogu pomoći pri hroničnim upalnim procesima.

Takođe, avokado može pomoći pri ujednačenju tona vaše kože, uz pomoć vitamina C koji se nalazi u njegovom sastavu. Takođe, ulje avokada usled svojih umirujućih svojstava može sprečiti pojavu novih upalnih procesa, akni ili bubuljica na vašem licu.

Vitamini iz avokada štite vašu kožu od UV zračenja

Štetno sunčevo UV zračenje utiče na prerano starenje naše kože i kreiranje bora i linija koje niko od nas ne želi. Pored toga što je značajno da kožu svakodnevno štitite kremom za sunčanje sa SPF faktorom, kožu možete od štetnih UV zraka u maloj meri sačuvati i primenom maske ili ulja od avokada. Avokado je kao što smo već napomenuli bogat vitaminom C, a uz to i vitaminom E – koji pomažu pri zaštiti barijere kože od sunca, kao i drugih štetnih spoljašnjih faktora.

Avokado utiče na elastičnost kože

Avokado je poznat i kao “super hrana” jer u svom sastavu sadrži veliku količinu zdravih masti, koje su zapravo veoma značajne za naš organizam. Redovno konzumiranje avokada, kao i njegovo korišćenje u spoljašnjoj rutini nege, uticaće pozitivno na vašu kožu i njenu elastičnost, jer će ona biti adekvatno nahranjena materijama koje su joj potrebne.

Takođe, avokado u sebi pored dobrih masti sadrži i bioten, deo kompleksa B vitamina, koji je značajan jer sprečava neželjeno isušivanje kože. Ovo svojstvo avokada pozitivno utiče i na zdravlje vaše kose i noktiju.

Avokado je generalno dobar za kožu

Ako nemate kožu sklonu problemima, ali ipak želite da pokušate da unapredite njeno opšte zdravlje i izgled, avokado takođe može biti rešenje za vas. Ulje avokada bogato je antioksidansima, vitaminima B, C i E, omega 9 kiselinama i zdravim mastima – koji pomažu pri stvaranju novog kolagena u koži, kao i pri upalnim procesima ukoliko do njih dođe i zapravo unapred sprečava njihovu pojavu. Dakle, ulje avokada može održavati vašu kožu blistavom i zdravom ukoliko ona nije problematična i ne traži brzo rešenje.

Kako da koristite avokado?

Jednostavno! Možete kreirati jedinstvenu hidrirajuću masku od polovine avokada, koju ćete fino usitniti i od nje kreirati gustu masu, u koju ćete zatim dodati kašiku meda, kašiku vode i kašiku kokosovog ulja u čvrstom stanju (možete ga prethodno držati u frižideru kako bi očvrslo).

Pre samog nanošenja maske, kožu možete pripremiti tako što ćete na licu držati tkaninu natopljenu toplom vodom, što će pomoći da se vaše pore otvore, a zatim na kožu nanesite masku od avokada i izbegavajte predeo oko očiju. Masku držite na licu oko 15 minuta, a zatim je pažljivo isperite i osušite lice peškirom. Nakon toga možete naneti hidrantnu kremu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...