Ovo niste znali o žgaravici

Zdrava želudačna sluznica u dodiru sa hranom izlučuje odgovarajuću količinu hloridnih kiselina.

ff 2

Te su kiseline potrebne u prvom stadijumu razgradnje hrane.

Želudačna sluznica u normalnom je slučaju dobro zaštićena od kiselina koje sama izlučuje. Ali, kod pojačane proizvodnje kiselina – nakon preobilnog ili masnog obroka, preterane konzumacije kafe, alkohola ili duvana, kod pritiska na želudac (trudnoća) ili u stresnim situacijama – želudačni sokovi ulaze u donji deo jednjaka, izazivajući peckanje, odnosno žgaravicu.

Ako često patite od žgaravice, trebali biste smanjiti unos masnih namirnica, kafe i alkohola, te po mogućnosti (ako ste pušač) prestati pušiti. Preporučuje se dnevni unos hrane rasporediti na nekoliko manjih, laganijih obroka. Vrlo je važno dugo i polako žvakati zalogaje, čime se pospešuje proces razgradnje hrane.

Patite li od viška kilograma, trebali biste smršati. Hrana koja sadrži šećer te namirnice koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, poput voćnih sokova, takođe bi trebalo izbegavati. Ako vam se želudačne tegobe javljaju tokom noći, spavajte na povišenom jastuku, tako da je glava položena iznad visine trupa.

Koje lekove koristiti?

U apotekama postoji veliki izbor proizvoda koji pomažu kod pojačane želudačne kiseline i žgaravice. Dele se u dva osnovna tipa: antacidi koji neutrališu višak kiseline u želudcu, dok H2 – antagonisti deluju već na samu proizvodnju želudačne kiseline, tako da je koče i ublažavaju njeno lučenje. Postoje i prirodni preparati, kao oni na bazi kamilice, koji blagotvorno deluju na želudačnu sluznicu.

U svakom slučaju lekove ne biste trebali uzimati bez dogovora sa doktorom, a upotrebljavajte ih samo povremeno.
Imajte na umu da dugotrajni višak želudačne kiseline može upozoravati i na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...