Ovo možda niste znali o lubenicama

Ako su visibabe vesnik proleća, onda su lubenice definitivno vesnik vrelog leta.

luben

Lubenica ima moćne prednosti za  zdravlje. To dokazuje i podatak da ona sadrži 1, 5 puta više likopena nego svež paradajz: 6 miligrama u odnosu na 4. Likopen deluje kao izvrstan antioksidans, koji sprečava oštećenja naših ćelija i štiti imuni sistem. Takođe, likopen se nalazi u crvenom voću i povrću te može pomoći u borbi protiv bolesti srca i nekoliko vrsta raka. Da bi se zadržalo što više antioksidansa u lubenicama, čuvajte ih na sobnoj temperaturi pre sečenja.

Ublažuje bol u mišićima

Još jedna prednost lubenice je i ta što ona može biti vrlo umirujuća nakon napornog treninga, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”. To je zato što lubenica sadrži prirodnu materiju citrulin, koja poboljšava funkciju arterija i snižavanje krvnog pritiska. Najviše citrulina koncentrisano je u kori.

 Bogata je vodom

Voda je zdrava za naše telo, a lubenica i sebi sadrži čak 91, 5 posto vode, otkrilo je jedno američko istraživanje. Isto je istraživanje otkrilo i kako žene zbog dehidracije češće pate od glavobolja, loše koncentracije, umora i lošeg raspoloženja. Još jedan razlog više da posegnete za lubenicom.

Postoji i žuta lubenica

Iako smo navikli na njenu crvenu boju, postoji još jedna sorta, Yellow Crimson. Kao što samo ime kaže, ova lubenica iznutra je potpuno žuta i jako je slatka. Sa spoljne strane, obe vrste su identične.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...