Ovo možda niste znali o kimu

Kim ( Carum carvi ) jedan je od najstarijih poznatih začina.

kim

U pitanju je klasičan začin koji se dodaje teškoj hrani: jelima od krompira, mahunarki i kupusa. Uobičajen je dodatak raznim pecivima.

Kim sadrži eterična ulja, više vrsti masnih kiselina i vitamina C. U tradicionalnoj medicini smatra se da semenke kima podstiču apetit, olakšavaju varenje, smanjuju nadutost i pomažu kod grčeva u stomaku.

Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i lošeg varenja, a smatra se i da pomaže ublažavanju bolnih menstruacija, kao i povećanju količine mleka kod dojilja.

Neka medicinska istraživanja ukazuju da ulje kima povoljno deluje na srčani mišić. Podstiče mokrenje, tako da je blagotvorno kod problema sa kamenom u bubregu i povišenog pritiska. Takođe, ovo ulje ometa razvoj bakterija i gljivica, pa pomaže u eliminisanju infekcija debelog creva, organa za varenje, kao i respiratornog sistema, pošto podstiče i iskašljavanje.

Koristi se i u kozmetičkim preparatima za negu kože i kose jer delotvorno regeneriše tkivo i može pomoći u borbi protiv masne kože, klinastih akni, isceljenju modrica i čireva. Pomaže smanjenju svraba, peruti i drugih problema kože glave.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...