Ovo je najzdravije da koristite pred spavanje

Ovo je lista namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo pre nego krenete na spavanje:

dd

1. Ćuretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan uopšteno podstiče spavanje, pa je ćuretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti pre spavanja. Uživajte u ćurećim prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama.

2. Jasmin pirinač

Pirinač blagog orašastog ukusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo vari i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča pre spavanja prepolovilo je vreme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.

3. Žitarice sa složenim ugljenim hidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljenih hidrata (keks i kolači) nisu dobar izbor jela pre spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenim hidratima pun pogodak. Ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenim hidratima. Slobodno ih kombinujte s mlekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

4. Banane

U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljene hidrate koji će vam pomoći da zaspite.

5. Čaj od valerijane

Nije tajna da čaj od korena valerijane smiruje telo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira pre spavanja. Sjajno deluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Srodni članci:

Komentari
Loading...