Generic filters
Exact matches only

Ovo bi trebalo da znate o zdravlju jetre (VIDEO)

Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate zdravlje vaše jetre.

Mnogo je namirnica bogatih hranjivim supstancama koje blagotvorno deluju na jetru, a jedna posebno važna grupa namirnica je povrće.

Cvekla

Na prvom mestu je cvekla.

Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva.

Iako nekima smeta njen pomalo zemljani ukus, cvekla je prepuna hranjivih supstanci koje dobro utiču na zdravlje jetre.

Istraživanja pokazuju da sok od cvekle sprečava bolesti pomažući jetri da obavlja svoje funkcije.

Trenutni podaci ukazuju na to da određeni antioksidansi koji se nalaze u cvekli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protivupalna svojstva.

 

Brokoli

Brokoli bi takođe trebalo jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Specifične hranljive supstance koje se nalaze u povrću kakvo je brokoli posebno su korisne za zdravlje jetre.

Brokoli se može jesti sirov ili kuvan, može biti i dodatak raznim jelima od testenine ili salatama, a može se poslužiti i kao prilog.

Prokelj

Prokelj je poslednjih godina postao veoma popularan, a za to postoji dobar razlog.

Osim što može da poboljša probavu i obezbedi velike količine vitamina i minerala, sadrži i biljna jedinjenja koja podržavaju rad jetre.

Prokelj se najčešće jede pečen, dinstan ili kuvane na pari.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i spanać, su takođe naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

Ova grupa povrća uključuje kelj, spanać, blitvu i zelenu salatu, a prepuna je antioksidansa, koji štite telo od opasnih slobodnih radikala.

Nedavna studija otkrila je da konzumiranje sirovog spanaća smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre.

Kiseli kupus

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje kiselog kupusa. Pun je vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da kiseli kupus povećava nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Foto pexels
Komentari
Loading...