Ovo bi trebalo da znate o soku od pomorandže

Što se tiče nutritivnih svojstava pomorandže su poznate po tome da sadrže visok nivo vitamin C – oko 53 mg na 100 g voća, kao i sadržaj vlakana od 2,4 g na 100 g voća.

Bogate su vitaminom A, B1, B9, kalijumom i kalcijumom.

Pomažu kod raznih upala i slabog imuniteta, probavnih smetnji i bolesti bubrega, a jedan je od najbitnijih boraca protiv kancera jer sadrži 58 kancerogenih lekova.

Da li je pomorandža voće sa kojim bi trebalo da započnete dan?

Kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko. Ipak, zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutru nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutru utiče direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu.

Dok se šećer u 100 odsto voćnim sokovima javlja prirodno – ne dodaje se, kao što je u slučaj sa industrijskim sokovima, način na koji telo prerađuje i reaguje na ovaj šećer je u suštini isti.

Naučnici su zaključili da iako voćni sokovi možda nisu toliko štetni kao zašećereni sokovi, ali oni sigurno nisu toliko zdravi – sok od pomorandže sadrži kalorije od kojih su skoro sve iz šećera.

Bez ikakvih hranljivih sastojaka koji zasićuju i usporavaju varenje poput vlakana, zdravih masti ili proteina, sok od pomorandže može da izazove skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do povećanja telesne težine na isti način na koji to čine gazirana pića.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...