Ovo bi trebalo da znate o polineuropatiji

Polineuropatija označava oštećenje više perifernih nerava, naročito na krajnjim delovima ekstremiteta.

Vrlo često je to sastavni deo neke sistemske bolesti.

Primarno mesto oštećenja može biti vlakno nerva (npr. u šećernoj bolesti, izloženosti štetnim supstancama) ili omotač vlakana (npr. u akutnoj ili hroničnoj upalnoj polineuropatiji, leukodistrofijama ili Guillan-Barreovu sindromu).

Ako su zahvaćena mala melinska vlakna, javlja se primarni gubitak osećaja za temperaturu i bol, a u slučaju zahvaćanja velikih vlakana javljaju se slabosti mišića.

U okviru neuroloških deficita često se javlja bol u vidu:

  • parestezija
  • žarenja
  • pečenja
  • utrnulosti
  • osećaja stezanja

Tipično je bolna osetljivost nervnih završetaka u mišićima na pritisak. Bol je češća noću, a može se pogoršati dodirivanjem zahvaćenog područja. Ako bolest napreduje, javljaju se znaci gubitka osećaja, tipično po distribuciji “čarapa i rukavica”. Zbog poremećaja osetnih nerava otežan je i hod.

Lečenje

Lečenje je usmereno na uzroke kad je to moguće; uzročni lek ili toksin treba eliminisati ili korigovati manjak vitamina. Premda to može zaustaviti napredovanje bolesti i ublažiti simptome, oporavak je spor i nepotpun.

Ukoliko se uzrok ne može eliminisati, lečenje je usmereno na minimaliziranje bolova i invalidnosti.

Fizikalna i radna terapija mogu pomoći praktično i savetima. Amitriptilin, gabapentin, meksiletin i lokalni lidokain mogu ublažiti neuropatsku bol (npr. dijabetičko žareće stopalo).

Polineuropatije s disfunkcijom mijelina liječe se imunomodulatorima: plazmafereza ili intravenski imunoglobulini za akutnu mijelinsku disfunkciju te kortikosteroidi ili antimetabolički lijekovi za kroničnu mijelinsku disfunkciju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...