Generic filters
Exact matches only

Ovo bi trebalo da znate o kondilomima

U letnjem periodu povećan je rizik od dobijanja polnih infekcija, zato se zaštitite na vreme.

ddd

Polne bradavice se prenose lako prilikom polnog odnosa. Humani papiloma virus (HPV), virus koji je odgovoran za genitalne bradavice, je u stanju da prođe kroz ljudsku kožu i mukus kroz male ranice koje se stvaraju u genitalnom području za vreme seksualnog odnosa.

HPV virus koji uzrokuje kondilome se ne može odstraniti

Jednom kada obolite od HPV virusa, on zauvek ostaje u vašem telu. Možete ići na terapiju i uraditi skidanje kondiloma, ali virus ostaje, uspavan, u vašem organizmu. Dakle, on opet u nekom trenutku vašeg života može uzrokovati pojavu kondiloma.

HPV virus može biti uspavan u vašem telu, ali postoje određeni faktori koji povećavaju rizik da se kondilomi ponovo jave. Ti faktori su: pušenje, stres, pretjerano konzumiranje alkohola, slabljenje imunog sistema.

Ustvari, mnogo ljudi uopšte nije svesno da imaju HPV virus u svom organizmu. Mnogi muškarci imaju polne bradavice na penisu, ali nisu svesni toga jer one mogu biti veoma male i sakrivene. Takođe kondilomi kod žena mogu da se jave u unutrašnjosti, tako da mnoge žene žive u neznanju da imaju polne bradavice. Samo u 10% slučajeva kada kondilomi postoje, vidljivi su i golim okom.

Polne bradavice se mogu uspešno ukloniti

Postoje različite opcije za uklanjanje polnih bradavica, u zavisnosti od njihove veličine i lokacije. Ako konsultujete vašeg doktora, on ili ona vam mogu savetovati lečenje medikamentima, elektrokoagulaciju (smrzavanje kondiloma), krioterapiju (paljenje kondiloma), lasersko uklanjanje. Neki takođe tvrde da biljni preparati mogu dosta da učine kako bi se izlečili kondilomi.

Genitalne bradavice se ne mogu proširiti iz genitalnih područja na ostale delove vašeg tela i obrnuto
Postoji najmanje 150 poznatih varijacija HPV virusa. One vrste virusa koje su odgovorne za pojavu kondiloma, izazivaju njihovo pojavljivanje samo u genitalnom području. One se šire direktnim seksualnim kontaktom sa kožom obolelog, tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksualnog odnosa. Do infekcije može doći prilikom kontakta sa vidljivim polnim bradavicama, ili prilikom kontakta samo sa zaraženom kožom obolelog, na kojoj nema vidljivih polnih bradavica. Nakon polnog odnosa sa inficiranom osobom, one se mogu pojaviti posle nekoliko nedelja ili čak posle nekoliko godina.

Koraci koji će sprečiti buduća pojavljivanja kondiloma

Mnoga istraživanja pokazala su da zdrav imuni sistem najviše pomaže pri sprečavanju budućih pojavljivanja kondiloma. Za one koji su imali genitalne bradavice, lekari preporučuju posebne dodatke u ishrani koji jačaju imuni sistem, kao što su selen, ekstrakt zelenog čaja, bioflavin, ekstrakt semena grožđa.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...