Generic filters
Exact matches only

Ovo bi trebalo da znate o glutenu

Sve češće se može čuti da ljudi prelaze na ishranu bez glutena, a da na kraju mnogi od njih zapravo i ne znaju šta je tačno gluten.

 

S druge strane, neki misle da zbog glutena dobijaju neželjene kilograme , pa je bolje da ga skroz izbace iz ishrane ako žele ostati vitki i fit.

Naime, Gluten je protein čije se najveće koncentracije nalaze u pšenici, ječmu i raži i zapravo nema nikake veze s nakupljanjem kilograma.

Smatra se da zdrava ishrana uključuje organske i celovite namirnice, uz puno voća i povrća. A u celovite namirnice spada i gluten. Dakle, smatra se da su takve namirnice takođe deo zdrave i pravilne ishrane i nema razloga da ih izbegavate. Isto tako, u nekim slučajevima možete izbegavati gluten i pritom se hraniti nezdravo, kao što je na primer slučaj kada jedete masno meso i pržene krompiriće.

Da li je gluten zapravo loš?

Gluten u organizmu ne uzrokuje štetu osim ako na njega niste alergični, odnosno ako ne bolujete od celijakije. Iako gluten sam po sebi nema nutritivnu vrednost, namirnice čiji je deo i gluten su nutritivno iznimno bogate i sastoje se od mnogo vrednih vitamina, minerala i ostalih hranjivih materija.

Ako ne patite od celijakije – nema potrebe da takve namirnice izbacujete iz ishrane. Baš naprotiv, poželjno ih je konzumirati zbog visoko vrednih sastojaka koji se u njima nalaze. Zato, slobodno uživajte u gastronomskim specijalitetima namirnica koje sadrže gluten. Ako ste primetili da se nakon konzumacije namirnica bogatih glutenom osećate naduto, nemojte odmah biti isključivi. Za početak smanjite njihov unos i pratite dolazi li do promene.

Neki takođe veruju da gluten uzrokuje rak – pa ga zato u potpunosti izbegavaju. Međutim, stručnjaci naglašavaju da to nije istina i da ne postoji veza između glutena i raka. Jedino što može stvoriti ozbiljne poteškoće za organizam je ne izbegavanje namirnica koje sadrže gluten u slučaju da bolujete od već spomenute celijakije.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...