Generic filters
Exact matches only

Ovo bi trebalo da znate o cistama na jajniku

Cista na jajniku je benigna formacija( tumor). To je šupljina ispunjena tečnošću, a obložena sluznicom koja luči tečnost koja je ispunjava.

Fit woman with stomach pain
Kucnilekar.com

Postoji nekoliko vrsta cista i to su:

  1. Perzistentni folikul-to nije prava cista. Nastaje neprskanjem folikula koji u fiziološkim uslovima prsne na polovini ciklusa da bi izbacio jajnu čeliju (ovulacija). Može da izazove produšeno krvarenje ili izostanak menstruacije.
  2. Luteinske ciste javljaju se obostrano, na oba jajnika, i vezane su za trudnoću, ali i neke poremečaje u trudnoći. Veličine su mandarine. Najčešće se samo prate i nestaju nakon trudnoće.
  3. Ciste žutog tela nastaju zbog obilnijeg krvarenja u jajniku nakon ovulacije. Ispunjene su krvavim sadržajem (hematomom) koji se vidi na ultrazvučnom pregledu.
  4. Inkluzijske ciste na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika kod prethodnih ovulacija. Retko narastu do veličine oraha.
  5. Endometriotične ciste nastaju kada se u jajniku nalazi izmeštena (ektopična) sluznica materice, terr ili čokoladne ciste sadrže krv, dermoidne ciste su embrionalnog porekla. Ciste na jajniku koje perzistiraju duže od tri meseca trebalo bi da se leče operativno.

Ciste mogu nastajati i nestajati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu ili stres. Promene u telesnoj težini, mršavljenje i gojenju, mogu uzrokovati ciste jajnika. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom, a ciste jajnika s potencijalom nastanka karcinoma javljaju se kod žena starijih od pedeset godina.

Mnoge ciste ne daju nikakve simptome i slučajno se otkrivaju prilikom redovne posete ginekologu.
Prvi simptomi koji ukazuju na prisustvo ciste je bol u stomaku kao i pritisak iznutra, osećaj nadutosti,neredovne bolne menstruacije, koje dolaze sa zakašnjenjem.

Lečenje :
Ako cista na jajniku ne vrši pritisak na druge organe nju ne odstranjuju i leče konzervativno, ali ako postoji opasnost uticaja na susedne organe, sprovodi se punkcija ili hirurško odstranjivanje.

Konzervativno lečenje

Pacijentu sa cistom na jajniku prepisuju se vitamini A,B1,E,B6,K i askorbinske kiseline. Pri povišenoj telesnoj težini preporučuju se dijete i fizikalne terapije. Ukoliko konzervativno lečenje ciste na jajniku ne daje rezultate, potrebna je hirurška intervencija.

Hirurško lečenje primenjuje se kod dermoidne ciste na jajniku, kao i kod endometriotične i muciozne ciste. Ovakve intervencije obavljaju se na dva načina: sa punim rezom(klasično), i endoskopski(laparaskopski).

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...