Ovo bi trebalo da znate o anemiji

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi.

Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kiseonika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen.

Treba naglasiti, da sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posledice slične anemiji zbog manjka gvožđa.

Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

  • Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak gvožđa.
  • Slabost, malaksalost, pospanost, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.
  • Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.
  • Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može podstaknuti promene u krvi koje imaju rezultat anemiju.
  • Ako ne paze da unose dovoljno gvožđa i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.
  • Opterećenje gvožđem nastaje kada unos gvožđa premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono se nakuplja u telu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlezdama), a tokom godina skladišteno gvožđe može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca

Prirodni lekovi protiv anemije

Cvekla

Cvekla se koristi za čišćenje organizma od toksina i predstavlja najbolji prirodni lek kod lečenja anemije. Sadrži određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12.

Vitamin B12 učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije. Upravo je to razlog zašto je cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova za anemiju.

Čaj od koprive

Kašičicu listova koprive prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza iznosi tri šolje dnevno.

Tinktura od belog luka

Očistite i operite 300g belog luka, prelijte ga litrom čistog alkohola i ostavite da stoji tri nedelje. Tri puta dnevno pijte po 20 kapi tinkture koju ste dodali u pola čaše mleka.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...