Ovo bi trebalo da znate o aktivnom uglju

Primena aktivnog uglja je vrlo jednostavna.

Može koristiti u vidu praha, ali se u većini slučajeva pije kao kapsula.

On upija štetne materije iz našeg tela , a zatim se izbacuje putem stolice. Od trenutka kada se popije i dospe u želudac, potrebno mu je od 1 do 4h da počne da reaguje.

Smatra se da se koristio još u prošlim vekovima. Glavni razlog konzumiranja ovog uglja jeste lečenje trovanja. Pored toga, on se može koristiti i u druge svrhe kao što su zarastanje rana, za higijenu usta i zuba, kod mamurluka, za smanjivanje gasova ali i u terapiji proliva. On će otkloniti otrov iz organizma i kada su neka hitna stanja u pitanju, kao na primer kod predoziranja lekovima ili trovanja pesticidima.

Kandida je nešto što postoji u svakom živom biću, a njen glavni posao je da pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata. Ako se kandida prekomerno namnoži, onda to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Upravo i u ovom slučaju on može biti od velike pomoći, jer je zabeleženo da ugalj uspešno otklanja probleme koje zadaje kandida.

On otklanja tragove lekova iz organizma, koristi se za lečenje modrica i upala, leči čir na želudcu, grip, prehlade i druge viruse, koristi se takođe za detoksikaciju tela ali i za poboljšanje izgleda kože.

Postao je vrlo koristan jer može izlečiti mnoge probleme koje imamo sa našim organizmom. Koristi se i u slučajevima predoziranja lekovima na recept, ali i za predoziranje lekovima koji se ne izdaju na recept. Poznato je i da smanjuje nivo alkohola u krvi.

Smatra se i da se vezuje za ureu i druge toksine, pomažući vašem telu da ih eliminiše. Neka od istraživanja su pokazala i da aktivni ugalj pomaže u poboljšanju rada bubrega kod obolelih od hroničnog oboljenja bubrega.

Kako aktivni ugalj deluje na nadutost?

Jedan od vrlo neprijatnih osećaja jeste nadutost, kada vam stomak odjednom poraste i sve što osećate jeste neprijatnost. Nadutost je nešto što vas sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i što narušava vaš uobičajeni životni ritam.

Za nadutost je poznato da nastaje zbog razgradnje nesvarene hrane pod dejstvom bakterija koje nastaju u crevima. Upravo u ovom slučaju aktivni medicinski ugalj može imati vrlo delotvornu funkciju. On deluje tako što upija sve bakterije i na taj način reguliše crevnu floru.

Da biste rešili problem nadutosti, konzumirajte ga, koji se obično pije u obliku kapsula, a rezultate ćete primetiti već nakon nekog vremena.

Aktivni ugalj za lice

Nega lica je izuzetno važna kako bi bilo meko i sjajno i kako bi vaša koža bila zdrava. Ono što nas ometa u njegovoj lepoti jesu akne sa kojima se danas suočava skoro svaki čovek na zemaljskoj kugli. Takođe ono što predstavlja još veći problem jesu i dosadni mitiseri koji nisu nimalo prijatni. Smatra se da je aktivni ugalj korišćen još od davnina za zaštitu lica kako od unutrašnjih, tako i od spoljašnjih faktora.

Poznato je da se danas u apotekama može pronaći aktivni ugalj za lice koji je napravljen od biljnog porekla. Koristi od uglja za lice su mnogobrojne. On će pomoći prvenstveno u uklanjanju bubuljica i mitisera, smanjiće upale od istih i uklaniće višak sebuma sa kože. Prvobitno za samo i jednostavno održavanje lica, možete koristiti ovaj ugalj sa kojim ćete čistiti vaše lice.

Ovaj čudotvoran ugalj apsorbuje toksine u koži, što pomaže u sprečavanju starosti. Ukoliko jednu kapsulu pomešate sa dve kašičice aloe vera, dobićete odličnu masku za lečenje masne kože.

Ukoliko želite da se otarasite mitisera, možete i sami napraviti masku. Biće vam potrebno ½ kašike vode, ½ kašike zelene gline i 2 tablete ili kapsule aktivnog uglja. Sa ovim jednostavnim sastojcima dobićete masku koja će vam pomoći u borbi protiv mitisera. Potrebno je da je nanesete na lice i da ona odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga operite lice sa mlakom vodom. Poželjno bi bilo da pre samog stavljanja maske, lice naparite kako bi se otvorile pore.

Ukoliko imate velikih problema sa bubuljicama, najgore što možete da uradite svom licu jeste da cedite bubuljice, na taj način one se samo raznose i ostavljaju vam ožiljke koji se otklanjaju veoma teško. Jedan od načina da se zauvek otarasite bubuljica koje imate na vašem licu, jeste pravljenjem maske sa aktivnim ugljem, ali ovaj put za bubuljice.

Priprema je vrlo jednostavna, a za nju će vam biti potrebne 2 tablete aktivnog uglja i 2 kašike aloe vera. Kada sve to promešate, dobićete masku koju ćete naneti na kožu lica i ostaviti da odstoji otprilike oko pola sata. Nakon toga isperite lice.

Za negu lica neophodno je da lice perete svako veče pre spavanja sapunom, ali ne bilo kojim. Poznato je da svako od nas ima drugačiji tip kože i da ne odgovara svakoj osobi isti kozmetički preparat, pa tako ni sapun. Koristi se takođe i u pravljenju sapuna. Upravo ovaj sapun od aktivnog uglja je pogodan za svaki tip kože. Vrlo je koristan za lečenje akni, sprečava prevremeno starenje i daje koži lepotu i sjaj. Ovaj sapun možete kupiti u bilo kojoj apoteci ili drogeriji.

Aktivni ugalj za zube

Smatra se da zubi čine pola našeg zdravlja, zbog toga su njihova nega i održavanje veoma važni. Svima je itekako bitno da imaju zdrave, lepe i bele zube, koji nam na kraju daju blistav osmeh. U njihovoj belini i lepom osmehu, značajnu ulogu može imati aktivni ugalj. U staklenoj posudi rastvorite dve tablete aktivnog uglja sa malo vode.

Važno je napomenuti da za ovaj process možete koristiti i keramičku posudu. Aktivni ugalj treba mešati sa vodom, sve dok se ne dobije smesa poput paste. Pastu je potrebno naneti na četkicu i normalno prati zuba dva minuta, a zatim ovaj process ponoviti još jednom.

Nakon pranja zuba isperite usta kako biste otklonili sve tragove uglja. Za pranje zuba moguće je koristiti i aktivni ugalj u prahu, dovoljno je samo da nenesete prah na četkicu za zube i operete ih. Ukoliko se ipak odlučite da za izbeljivanje zuba koristite aktivni ugalj u kapsulama, dovoljno je samo da žvaćete tablete i nakon toga normalno operete zube.

Ovaj proces možete ponavljati jednom u 7 dana. Ukoliko ste trudni ili sumnjate da ste trudni, nemojte prati zube sa aktivnim ugljem. Takođe ukoliko imate nekih zdravstvenih problema sa disanjem ili gutanjem, prvo se konsultujte sa svojim stomatologom pre nego što se odlučite za pranje zuba sa aktivnim ugljem.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...