Ovo bi trebali znati o zdravoj ishrani

Zdrava ishrana pomaže održavanju stabilne i zdrave telesne težine, kao i da poboljšava nivo energije i smanjuje rizik od raznih bolesti.

Međutim, za većinu nas, izbor zdrave ishrane je odluka o kojoj više pričamo, nego što sprovodimo u svoje navike.

Koji je najbolji način da izgubite težinu i da se držite zdrave ishrane?

Smanjite crveno i prerađeno meso

Nova istraživanja ukazuju da čak i preporučene količine crvenog i prerađenog mesa mogu biti štetne po zdravlje.

Istraživanja su pokazala da su crveno i obrađeno meso kancerogeno za ljudska creva. Istraživači su otkrili da dodavanje 25g prerađenog mesa ili 50g crvenog mesa u ishranu, može povećati rizik od raka debelog creva za 20%

Ljudi koji su jeli meso više od 4 puta nedeljno su bili poređeni sa onima koji su jeli, u proseku, manje od 21g / dan, što je obično uključivalo one koji su samo konzumirali ovu vrstu mesa, 2 ili manje dana u nedelji.

Pijte alkohol u umerenim količinama

Istraživanja su pokazala, da je za svakih dodatnih 10g alkohola dnevno (isto kao pola litre 4,5% piva), rizik od raka debelog creva povećan za 8%.

Izaberite žitarice sa celim zrnom

Rizik od oboljevanja je smanjen za 14 %, većim unosom vlakana u obliku hleba ili žitarica. Vlakna iz voća i povrća se nisu računala.

Budite realni u svojim očekivanjima

Drugim rečima, ne pokušavajte da izgubite 10 kg za 2 meseca.

Potrebno je vreme da se izgradi zdrava navika, studije pokazuju da prosečno 66 dana može da promeni novo ponašanje u naviku.

Potrebno je da prilagodite bilo koji plan ishrane koji odaberete, kako bi odgovarao vašim potrebama i rasporedu, bez nepotrebnog opterećenja u životu i odnosima.

Vežbajte redovno

Sjajan način da maksimizirate svoju dobit od promena u ishrani je da započnete plan vežbanja u isto vreme, što je dokazano da povećava ciljeve gubitka težine.

Planirajte unapred šta ćete jesti

Pa šta ako ste popustili i pojeli taj desert? To definitivno ne znači da treba sebi da uništite ceo dan tako što ćete ići na pijanku! Smatrajte svoju žudnju potčinjenom i odmah se vratite na pravi put – umesto beskorisnih (ili još gore, negativnih) misli.

Držite primamljive i nezdrave namirnice van vidokruga, kako ne biste svoju samokontrolu stavljali na probu. Umesto toga, okružite se zdravim zalogajima (bogati proteinima i niskim sadržajem masti i šećera).

Ovo se posebno odnosi na putovanja, gde je teško pronaći zdrave grickalice. Planirajte unapred kada odlučite da jedete. Istražite neka zdrava mesta za jelo kada putujete van grada.

Jedite polako

Jedite polako, u malim zalogajima. Ukus hrane ćete osetiti bolje, a hrana će biti bolje svarena.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..