Ovo bi trebali znati o pljuvački

Pljuvačka se sastoji od čak 99% vode, u složenoj kombinaciji sa malo proteina, minerala, vitamina, hormona i nekih drugih spojeva, kao i ostacima hrane, zubne paste i svega što ste stavljali u svoju usnu šupljinu.

plj

U ustima se nalazi stotine pljuvačnih žlezda koje u proseku dnevno proizvedu četvrtinu jedne šoljice pljuvačke. Ali, oslobađanje pljuvačke značajno zavisi od osobe do osobe, menja se pod određenim okolnostima i tokom određenih dana. Na primer, znatno manje pljuvačke se proizvodi dok spavate i ne unosite dovoljno tečnosti, a proizvodnja pljuvačke uopšteno se prirodno smanjuje starenjem.

Podmazivanje usne duplje

Molekuli proteina su ključne za podmazivanje usne duplje. One su te koje vam pomažu da žvaćete, govorite i gutate. One čine zaštitni sloj na vašim zubima i desnima i učestvuju u zaštiti od bakterija, regulišu pH vrednost i na taj način štite od karijesa.

Regulacija pH vrednosti

Pljuvačka štiti zube i desni, podmazuje usnu šupljinu i pomaže u regulaciji kiseline u usnoj šupljini i postizanju pH ravnoteže. Omogućava stvaranje uslova u kojima dolazi do apsorpcije minerala. Upravo zbog toga oni čija su usta hronično suva, imaju povećanu verovatnoću od nastanka karijesa i bolesti desni.

Deo digestivnog sistema

Pljuvačka sadrži enzime zbog kojih proces varenja počinje u samoj usnoj šupljini. Ti enzimi pomažu u razgradnji skroba i masti. Vlaže hranu koju žvaćete i omogućavaju vam gutanje. Molekuli hrane se moraju početi razgrađivati u ustima, kako bi ih čulni receptori (kiselo, slatko, slano i slatko) mogli prepoznati.

Borba protiv mikroorganizama

Pljuvačka sadrži antitela koja pomažu u borbi protiv mikroorganizama, supstance koje pospešuju obnavljanje ćelija i pomažu u prevenciji zgrušavanja krvi. To je jako važno u trenucima kada imate povredu unutar usne šupljine. Upravo zbog tih supstanci rane unutar usne duplje obično zarastaju puno brže nego bilo gde drugde na telu.

Manjak proizvodnje pljuvačke

Kada ste uznemireni ili uplašeni, količina pljuvačke koja se proizvodi je smanjena. Toplo vreme, neadekvatan unos tečnosti, naporna vežba, brojni lekovi i niz medicinskih stanja mogu uzrokovati smanjenu proizvodnju pljuvačke i suvoću usne duplje. Pušenje i disanje kroz usta takođe isušuje usnu šupljinu.

Za dijagnostikovanje bolesti i stanja

Pljuvačka se može koristiti za analizu unosa alkohola, pušenje i korišćenje droga. Takođe se može koristiti za dijagnostifikovanje velikog broja medicinskih stanja. Antitela u pljuvački mogu ukazati na HIV i hepatitis C. Pljuvačka se vrlo često koristi za dijagnosticiranje bolesti, odmah uz krv.

Komentari
Loading...