Ovo bi trebali da znate o maslinovom ulju

Maslinovo ulje nalazi se na samom vrhu najzdravijih namirnica koje ima višestruku primenu.

t 1

Njegova lekovitost se koristi na nekoliko različitih područja, a osim u ishrani, maslinovo ulje je postalo nezaobilazno kada je u pitanju lepota.

Postoje zablude s kojima mnogi nisu upoznati i zbog toga greše. Mnogo je onih koji ulje kupuju u prodavnici, jer ne poznaju nikoga ko proizvodi domaće maslinovo ulje. Nažalost pokazalo se da su ta ulja u prodavnicama stara i po nekoliko godina, a za razliku od vina, za maslinovo ulje nije dobro da dugo stoji.

Svaki put pre nego što kupite maslinovo ulje pokušajte proveriti godinu berbe koja bi se morala nalaziti na deklaraciji. Samo ćete tako biti sigurni da ste kupili sveže ulje koje nije dugo stajalo.

Da li ste znali da maslinovo ulje ne podnosi svetlost? Važno je da u kuhini pronađete mesto gde ćete držati ovu lekovitu tečnost, a bilo bi najbolje kada bi se nalazilo u ormariću ili na nekoj polici zaštićenoj od sunca. Nažalost na suncu počinje da se menja struktura ulja zbog čega gubi na kvalitetu.

Maslinovo ulje možete držati u staklenoj boci od tamnog stakla kako ne bi dopirala svetlost, a nećete pogrešiti ako ga stavite u bocu napravljenu od lima.
U kuhinji ga možete koristiti na nekoliko načina, pa i dinstati, jedino treba izbegavati prženje. Brojna istraživanja su pokazala da ulje ne menja strukturu do temperature od 200 °C.

Pogrešno je verovati kako maslinovo ulje nema puno kalorija. Ono poput svakog drugog ulja obiluje kalorijama, ali za razliku od biljnih ulja maslinovo u sebi ima malu vrednost holesterola.

Ukus ulja varira, a sveže maslinovo ulje je poznato po jakom i gorkom ukusu koje ne odgovara svakom, zbog čega ga mnogi kada prave salatu kombinuju s drugim uljem, kako bi ublažili ukus.

Maslinovo ulje je kompleksno i kako bi bili sigurni da ga koristite najbolje što možete i iz njega izvlačite sve ono što vam je potrebno za zdravlje i prelep izgled, saznajte sve ono što trebate o njemu znati.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...